CBW-erkend sorteert voor op trends van 2023

21 juli 2022

Vier nieuwe woonstijlen, gekoppeld aan de tijdgeest 

Hoe Nederlanders wonen is de weerspiegeling van hoe ze de wereld om zich heen ervaren. Onzekerheden rond oorlog, de huidige woning- en stikstofcrisis, klimaattransitie, grondstoffentekort, tekorten aan leerkrachten en verpleegkundigen leiden tot tegenstellingen en verharding van standpunten. En soms zelfs tot vervreemding van de maatschappij. Als reactie daarop wordt thuis voor steeds meer consumenten belangrijk. Het wordt nadrukkelijker een plek van rust, kracht en geborgenheid. Daarbij wordt vaker gekozen voor duurzame producten en circulaire materialen voor zowel meubels als vloer-, wand- en kozijnbekleding. Ook multifunctioneel gebruik van ruimtes en onze hang naar wellness thuis groeien. De woonbranche speelt in op die behoeften. 

De trendwatchers van CBW-erkend vertaalden de huidige tijdgeest in On Good Soil: waardentrends die de basis vormen voor de vier nieuwe woonstijlen voor volgend jaar.  

In 2023 zijn de trends Sustainlable Hedonism en Layered Spaces (voorjaar en zomer) en Quiet Glamour en Existential Power (najaar en winter) terug te vinden in alle CBW-erkende woonwinkels en de daaraan gekoppelde websites. Producten, stijlkamers en ook moodboards geven de sfeer prijs. Zo wordt inspiratie, passend bij de persoonlijke kijk op de wereld en het gevoel dat consumenten hebben, in de volle breedte gedeeld. Voor wie geen geduld heeft zo lang te wachten is er een preview: de nieuwste trends zullen dit najaar al gedeeltelijk zichtbaar worden tijdens de Woonmaand in oktober. Voor de meeste producten geldt dat ze vanaf volgend jaar in volle glorie worden gepresenteerd en leverbaar zijn. 

Vier trends  

Sustainable hedonism

In het interieur wordt de behoefte aan een gladgestreken leven vertaald naar een luxueuze en tegelijk rustgevende binnenruimte, waarbij strakke en organische vormen, bruintinten en pastelnuances centraal staan. De materialen zijn duurzaam en milieuvriendelijk, maar hebben wel een luxe en kwalitatieve uitstraling.  


Existential power

Het besef dat we zelf onderdeel van de natuur zijn en het klimaat nu alle aandacht waard is komt terug in vormgeving in- en om het huis in de trend Existential Power. Met bruin- en groentinten, natuurlijke en gerecyclede materialen, een ruwe en onbehandelde uitstraling is dit de stijl voor consumenten die oog hebben voor alternatieven.   
 

Layered spaces

Thuiswerken en ruimtes delen was even noodgedwongen, maar wordt inmiddels omarmt. Het door de urbanisatie kleiner wordend woonoppervlak opgeteld bij de behoefte om meerdere functies aan eenzelfde ruimte te geven verandert ons interieur. Layered Spaces biedt inspiratie in multifunctionele oplossingen en de nieuwste materialen. Qua meubels, maar ook het lijnen- en kleurenspel dat ongekende optische mogelijkheden biedt.  


Quiet Glamour In tijden die gevoel van onrust oproepen, stijgt de hang naar nostalgie. Steeds meer consumenten omringen zich met producten en materialen die een bekend en vertrouwd gevoel geven. Rijke stoffen en intense kleuren in combinatie met klassieke interieuriconen die voor de gelegenheid in een nieuw jasje zijn gestoken zetten vanaf volgend jaar de toon, voor wie deze trend kiest.