Wettelijke bedenktijd aankoop keuken

Een wettelijke bedenktijd bij de aankoop van een keuken is er niet. Hoewel de Consumentenbond pleit voor de instelling van een verplichte bedenktermijn, heeft de keukenbranche tot nu toe geweigerd. Waarom is een wettelijke bedenktijd handig? Misschien heb je een te overhaaste beslissing genomen en heb je spijt van je eigen impulsiviteit. Het kopen van een nieuwe keuken is immers geen gemakkelijke keuze. Er zijn veel zaken waar je over na moet denken. Wil je een granieten of een houten tafelblad? Ga je voor een traditionele keuken of toch voor een keukeneiland? En het gaat om grote bedragen.
 

Annuleringskosten en koop = koop

De Consumentenbond heeft wel een punt. Relatief vaak bedenken keukenkopers zich en willen ze toch een andere keuken bij een andere winkelier. In Nederland geldt bij de koop in een stenen winkel echter koop = koop. Dat betekent dat de winkelier 30% annuleringskosten in rekening kan brengen als de klant de koop toch niet wil laten doorgaan. De ondernemer lijdt ook echt schade (omzetderving) als dat gebeurt! Om aan het punt van de Consumentenbond tegemoet te komen, heeft CBW-erkend voor haar keukenleden een termijn van 2 volle dagen ingevoerd, waarbij de consument niet de volle mep annuleringskosten hoeft te betalen. De CBW-erkende keukenwinkel mag dan maximaal 5% annuleringskosten rekenen. NB: een niet-CBW-erkend keukenbedrijf kan de klant gewoon aan de koop houden.
 

Advies bij het kopen van een keuken

Het beste advies dat wij kunnen geven is: denk goed na voordat je definitief de koop sluit. Laat je niet verleiden tot overhaaste beslissingen. Het gaat om veel geld en als je je later bedenkt kan dat financiële consequenties hebben. Slaap er liever nog een nachtje over als je niet 100% zeker bent. Dan heb je ook de vrijheid om nog even verder te kijken of de offerte te laten aanpassen naar de keuken waar je je wel goed bij voelt.
 

De aankoop van een keuken bij een CBW-erkende winkel

Het is fijn om een gunstiger regeling te hebben als je de koop van een keuken wilt ontbinden, maar het is natuurlijk nog fijner om gelijk een goede keuken te kopen. De beste voorwaarden vind je bij een winkel met het CBW-erkend keurmerk.
 

AANKOOP KEUKEN ANNULEREN    7 TIPS BIJ KEUKEN KOPEN

 

Zoek een CBW-erkende keukenzaak

Toon wegnummers

Vind jouw CBW-erkende winkel