Woontrends 2021: Human Touch

1 januari 2021

We beseffen ons meer dan ooit hoe kwetsbaar we zijn als mens. Eén virus kan de maatschappij en ons dagelijks leven totaal ontwrichten. Maar ook de voortschrijdende technologie maakt angstig. Niet alleen onze privacy is in het geding. De opmars van kunst­matige intelligentie kan ons het gevoel geven de controle kwijt te raken.

Daarnaast boezemt de klimaatproblematiek angst in, al was het maar omdat de gevolgen van de temperatuurstijging ongewis zijn. Al deze ontwikkelingen zouden een bedreiging kunnen vormen voor het voortbestaan van de mensheid. De behoefte aan menselijkheid (empathie, zintuiglijkheid) neemt daardoor toe.

Vormen

Vormen zijn organisch, ze doen denken aan menselijke rondingen en rimpels. Scherpe hoeken worden nauwelijks toegepast, een hoofdrol is weggelegd voor afgeronde hoeken en cirkels. Daardoor doet de ruimte vriendelijk en vertrouwd aan.  

Kleuren

De kleuren, van licht tot donker, zijn afgeleid van huidtinten: beige, zalm roze, zacht oranje en verschillende bruintinten. Accentkleuren zijn lila en okergeel.  

Materialen

De materialen zijn divers en kunnen zowel natuurlijk als kunstmatig zijn. Over het algemeen hebben ze een organische en onregelmatige oppervlaktestructuur, meestal met een matte uitstraling. Ribbelstructuren duiken veelvuldig op.  

Dessins

Dessins zijn in dit thema van ondergeschikt belang. Maar als ze worden toegepast, zijn deze vaak opgebouwd uit vage vlek en veegpatronen of organische structuren.