Woontrends 2021: Balanced Biotope

1 januari 2021

De klimaatcrisis, afvalcrisis, stikstofcrisis en CO2-crisis: de problemen in onze maatschappij stapelen zich op. Om nog maar te zwijgen over de sociale problemen zoals sociaal-maatschappelijke ongelijkheid en de groeiende mentaliteitskloof tussen verschillende generaties.

We zijn ons bewust van het goede en het kwade op allerlei terreinen, een ontwikkeling die wordt aangeduid met de term ‘woke’. We willen allemaal ons steentje bijdragen, maar dan wel op onze eigen voorwaarden. Respect voor mens en natuur staat daarbij niet ter discussie. Integendeel. We plaatsen juist steeds vaker onze vraagtekens bij onbezonnen consumeren, waardoor hergebruik, kringloopproducten en huren of lenen plotseling hip zijn. Groen telt mee. De natuur is een toenemende factor van betekenis, een stakeholder met een belangrijke stem die niet meer te negeren valt.

Vormen

De vormen zijn zowel organisch en onregelmatig als stoer industrieel. 

Kleuren

Het kleurpalet is natuurlijk. De blauwgroene tinten van de afgelopen jaren maken in deze kleurkaart plaats voor geelgroene tinten zoals olijfgroen, mosgroen en lindegroen. De toevoeging van industrieel blauw en steenrood geven deze kleurkaart een extra stoer tintje. 

Materialen

Toonaangevend voor deze trend zijn duurzame materialen. Daaronder bevinden zich opvallend veel innovatieve materialen, zoals biobased materialen. Het uitgangspunt bij niet­natuurlijke materialen is dat ze recyclebaar zijn. De consumenten verwachten meer en meer dat producenten hun verantwoordelijkheid nemen. 

Dessins

De dessins bestaan hier hoofdzakelijk uit natuurlijke structuren, imitaties van natuurlijke materialen zoals steen, hout en textiel. Ook vlekpatronen die bijvoorbeeld doen denken aan schimmelculturen duiken op.