Woontrends 2021: Recentered Stage

1 januari 2021

De wereld is volop in beweging. Op het gebied van economie, ecologie en globalisering vinden grote veranderingen plaats. We slikken die veranderingen niet voor zoete koek. Sluiten die ontwikkelingen niet aan bij onze persoonlijke denkbeelden en zijn tradities in het geding, dan komen we in het geweer.

Het gevolg van dit nieuwe bewustzijn gecombineerd met het almaar toenemende belang van het individu is dat iedereen zijn zegje wil doen, vaak toegespitst op één onderwerp. Het brengt nieuwe, soms extreem jonge rolmodellen met zich mee, zoals Greta Thunberg en Joshua Wong, de leider van de opstanden in Hongkong. Toch leidt deze ontwikkeling soms tot frictie, want het idealisme van de één rijmt niet automatisch met het idealisme van de ander.

Vormen

De vormen zijn geometrisch en worden speels toegepast, alsof ze uit een blokkendoos afkomstig zijn. Door gebruik te maken van trappen, verhogingen en scheidingswanden krijgen ruimten een nieuwe dimensie. 

Kleuren

De kleuren zijn divers, van krachtige kleuren tot pasteltinten. De combinatie die heel belangrijk is, zorgt voor een kleurrijk, contrastrijk en speels geheel, maar wordt door het gebruik van pasteltinten nooit schreeuwend. 

Materialen

De materialen zijn in deze trend van ondergeschikt belang. Het kleurgebruik heeft de overhand. Nieuw is dat vazen vaak in metaal worden uitgevoerd. 

Dessins

De dessins zijn eveneens opgebouwd uit geometrische vormen. Soms overlappen deze grafische patronen elkaar waardoor er diepte in de dessins ontstaat.