Woontrend: Safe Haven

15 juli 2021

Door een verharde maatschappij vol desinformatie en polarisatie, gecombineerd met een onzekere toekomst, voelen sommige groepen zich niet gehoord. Er is behoefte aan verbinding, gelijkheid en aan een gedeelde werkelijkheid. 

Deze trend vertaalt zich in het interieur naar een warm en zacht kleurpalet dat een geruststellend en ontspannen gevoel oproept. Ook zien we afgeronde vormentaal en zacht materiaalgebruik: dit weerspiegelt de maatschappelijke behoefte aan verbinding en verzachting. In de nieuwste vormgeving worden verschillende vormen in het interieur vloeiend met elkaar verbonden: alles lijkt in elkaar over te lopen. Hierdoor voelt het alsof het interieur ons omarmt en geruststelt. Een ander aspect van deze trend is dat de afgeronde vormentaal soms haast koddig aan doet. Producten hebben hierdoor af en toe iets weg van levende wezens. Dit effect heet animisme.

Vormen

De gebruikte vormen zijn afgerond en bollig. De vormen van verschillende producten lopen soms in elkaar over tot een vloeiend geheel waardoor het interieur je lijkt te omarmen. Af en toe krijgen vormen iets koddigs en lijken eigen karakters te worden.

Kleuren

Het kleurpalet bestaat uit warme roze-/bruintinten, die we ook kennen uit de trend Human Touch van vorig jaar. Deze worden deze keer aangevuld met diverse pasteltinten die het interieur nog vriendelijker en vrolijker maken.

Dessins

De dessins zijn hier van ondergeschikt belang. En wordt hoofdzakelijk gebruik gemaakt van kleurvlekken en ‘dégradé’-effecten (kleuroverloop-patronen).

Materialen

De zachte en pluizige materialen springen hier direct in het oog. Dit is vooral van toepassing op textiel. Als er harde materialen gebruikt worden zoals glas, kunststof, keramiek en hout dan zijn de vormen vaak afgerond waardoor het product toch een zachte uitstraling krijgt. Ook kleuroverloop en semitransparantie spelen een belangrijke rol in de zachte uitstraling van het product die hier zo belangrijk is.

 

 

 

 

 

 

 

 

Meer inspiratie 

Met de woontrends bieden alle aangesloten CBW-erkende winkels volop inspiratie om je interieur een eigentijds jasje te geven. Breng ook eens een bezoekje aan een van de 3.800 CBW-erkende woonwinkels in Nederland. Je kunt er volop inspiratie op doen en diverse woonstijlen ontdekken. Als je gericht op zoek bent naar meubels of accessoires dan is het aan te raden om een eigen moodboard te maken. Vergeet ook niet om de maten van jouw woonruimte vooraf op te nemen. Zo weet je gelijk of meubels passend zijn of niet.

Pers?

Voor gebruik van het beeldmateriaal op deze website kunt u contact opnemen met INretail. Ook journalisten, redacties, bloggers en andere persvertegenwoordigers kunnen voor een persmap (incl. persfoto’s) contact opnemen.