Woontrend 2023: Layered spaces

20 juli 2022


 

Als we iets leerden de afgelopen twee jaar is het wel dat wonen, werken, leren en ontspannen prima te combineren zijn op één plek. Het in elkaar schuiven van wonen en werken in een huis, van stad en natuur en van binnen en buiten groeide van noodzaak uit tot trend. Fysieke ruimtes overlappen elkaar dankzij vindingrijke oplossingen steeds makkelijker. Door ruimtes slim in te richten, zit je elkaar geen moment in de weg. Soms lijkt het bijna alsof we ons leven kunnen uitklappen en weer in elkaar kunnen schuiven.  

VIND DEZE TREND BIJ JOUW CBW-ERKENDE WOONWINKEL

Multifunctioneel 

Ook een kleiner woonoppervlak biedt kansen om meerdere functies aan eenzelfde ruimte te geven. Hierdoor ontstaan vertrekken die multifunctioneel zijn. Slimme oplossingen voor bijvoorbeeld thuiswerken leveren een comfortabele, goed georganiseerde werkplek op waarbij privé en zakelijk prima naast elkaar functioneren. Met kamerschermen en multifunctionele meubels worden ruimtes handig omgevormd naar verschillende functies. Zit het werk erop, dan wordt het thuiskantoor in een handomdraai omgetoverd in een plek waar gegeten, gespeeld of ontspannen wordt.  

Gelaagdheid krijgen Layered Spaces door vlakken in wand- en vloerdecoratie die in elkaar grijpen of over elkaar lijken te vallen. Zo wordt er getoverd met effecten die je het gevoel geven dat er veel meer ruimte is dan alleen het fysieke oppervlak.  

Over gebruik van kleur in een kleine ruimte lopen meningen nogal uiteen. Wit heeft de naam ruimtelijk te zijn. De CBW-erkende woonspecialist kan je uitleggen dat juist kleur een manier is om ook een kleine ruimte, die voor meer doelen wordt gebruikt, gelaagdheid te geven. Bijvoorbeeld door verschillende kleurcontrasten te gebruiken zoals licht/donker, warm/koud en helder/vergrijsd. Contrast tussen licht en donker, warm en koud en fel en vergrijsd maakt de setting ruimtelijker. Met andere woorden: optisch spelen met ruimte levert mooie verrassingen op!  

Onverwachte vormen 

Gebruikte dessins bestaan vaak uit vlakken die elkaar overlappen of doorsnijden, recht of diagonaal. De truc van overlappingen is dat er onverwachte vormen en vlakverdelingen ontstaan, vooral wanneer er transparant of semitransparant materiaal wordt gebruikt. 

Qua vorm houdt deze trend het lekker simpel: vormen zijn basic en terug te voeren tot rechthoeken en cirkels. Vaak overlappen vormen elkaar of lijken ze elkaar te doorsnijden. Mooi is dat er wel voor afgeronde vormen wordt gekozen. Materialen zijn glad en neutraal. Saai hoeft dat niet te worden als je ze in contrast toegepast. Hierdoor geven ze de ruimte ineens extra dimensie. 

Woontrendtest

Wil jij weten of deze woontrend echt bij je past? Doe dan de gratis woontrendtest en ondek jouw woonstijl!