5 tips om de woontrends ‘23 te laten zien in je huis

11 oktober 2022Woontrends vallen nooit zomaar uit de lucht. Ze zijn gekoppeld aan de tijdsgeest en ontstaan door hoe we de wereld en gebeurtenissen om ons heen ervaren. Onbewust gaan we op zoek naar een woonstijl die daaraan refereert. We zoeken een sfeer die houvast geeft, waarmee we ons graag omringen en ons fijn voelen. On good soil dus.

Het najaar is hét moment om meer aandacht en tijd aan wonen te besteden. Oktober en november zijn bij uitstek de maanden waarin we ons leven weer op thuiskomen richten. De nieuwste woonstijlen zijn daarom vanaf nu in veel verschillende woonwinkels te zien. Genoeg inspiratie om de woonkamer, slaapkamer, keuken, badkamer of werkplek een totaal nieuwe vibe te geven. Eén ding is zeker: persoonlijkheid vertaalt zich steeds nadrukkelijker in de keuzes die we maken om ons huis in te richten.

Voor de één uit zich dat in behoefte aan ruimte, luxe en kwaliteit (Sustainable Hedoism), voor een ander is het juist hang naar warmte vanuit het besef dat we allemaal onderdeel zijn van de natuur (Existential Power). Maar het kan ook voorkeur naar innovatie, vernieuwing en fun zijn (Layered Spaces) waardoor dimensies in wonen en werken thuis soepel in elkaar overlopen. De vierde nieuwe woonstijl, Quiet Glamour, vertegenwoordigt juist behoefte naar veiligheid, naar wat meer nostalgie. Met designiconen en bewezen kwaliteit is ook die stijl in elke ruimte thuis toepasbaar.

Nieuw: de woontrendtest

Met zoveel moois in de winkels kan het best moeilijk zijn te bepalen welke trend bij je past. Voor wie twijfelt is er iets nieuws: de Woontrendtest. Die is alvast thuis (www.woontrendtest.nl) in te vullen. Antwoorden op vragen hoe je in het leven staat, de wereld en alle ontwikkelingen ervaart en gevoelens/behoeftes die dat bij jou oproept geven richting aan sfeer in jouw droomhuis. Op basis van de uitkomst van de test kun je gerichter op zoek naar interieuritems die blij maken en je lang zult genieten.

Goed om te weten is dat deskundige woonondernemers altijd een back-up bieden. Ze luisteren naar hun klanten, kennen het verhaal achter de stijlen en zetten in hun winkels de sfeer neer die de huidige trends vertegenwoordigen. Hoe zij dat voor elkaar krijgen is ook online te zien, in twee challenges waarbij woonstylisten met de nieuwste materialen, structuren en vormen aan de slag gaan en erin slagen binnen 15 minuten de stijlen Layered Spaces en Quiet Glamour bij elkaar te shoppen. Bekijk de challenges op YouTube, Instagram en Facebook!  

5 woontrendtips van trendwatcher Anna

Moet je compleet overstag gaan om je huis in een nieuwe woonsfeer te dompelen? Nee. Met fantasie, de juiste accessoires en vaak kleine en goedkope aanpassingen kom je heel ver! Vijf slimme tips van onze branche-adviseur Anna Hutten, om met klein budget een nieuwe sfeer te creëren:

  1. Woonstylisten kijken net even anders naar interieur. Maar dat kan jij ook! Een nieuwe opstelling van meubelen kan al bepalend zijn voor de sfeer. Je creëert daardoor andere zichtlijnen of juist meer geborgenheid. Zo’n nieuw beeld kan de basis zijn voor volgende stappen. 

  2. Liefhebbers van de trend Sustainable Hedonism hechten waarde aan het luxe- en opgeruimde gevoel. Dit zijn meubels die ook als opslag dienen zodat rondslingerende spullen een plek krijgen, zoals een salontafel, wandbankje en (onzichtbare) lades onder zitmeubelen. Luxe-gevoel zit niet alleen in meubilair, het kan bijvoorbeeld ook in materiaal- (duurzaam) en kleurkeuze (aardse tinten) van kussens en vormgeving zitten. Afgeronde vormen en zachte belijningen geven een smooth gevoel.  

  3. Existential Power laat onze connectie met natuur zien in organische vormen en golvende lijnen. Imperfectie is ook zichtbaar door natuurlijke, ongepolijste vormen. Een ruw stuk hout bijvoorbeeld dat als een eyecatcher onderdeel wordt van interieur. Wie er oog voor heeft vindt met weinig geld iets moois. Geef planten een prominente plek in huis en kies dan vooral voor de niet helemaal perfecte exemplaren. Juist die passen heel goed in deze imperfecte, natuurlijk stijl. 

  4. Layered Spaces is een woonstijl waar multifunctionele oplossingen en de allernieuwste materialen worden toegepast, en waarin je los kunt gaan met kleur. Zolang je speelt met de contrasten als licht en donker, fel tegenover pastel, en vergrijsde tinten naast heldere kleuren. Deze contrasten zorgen voor diepte in de woonruimte. Dit zijn slimme optische trucs. Dat betekent ook dat je met kleurvlakken en behang gelaagdheid in je interieur bereikt, dimensies die in elkaar overlopen. Kamerschermen zorgen voor extra spanning. Het maakt nieuwsgierig, wat gebeurt erachter? Naast dat kamerschermen super praktisch zijn - denk aan akoestiek, afschermen van je bijvoorbeeld je werkplek – vergroten ze ook optisch de ruimte. 

  5. Quiet Glamour staat voor nostalgie. Dat is geen oude meuk, maar kwalitatieve vintage. Zulke items zijn nog steeds te vinden, voor weinig vaak op rommelmarkten, tweedehands winkels en online bijvoorbeeld via Marktplaats en Vinted. In combinatie met rijke velvet stoffen en intense kleuren zet je een woonstijl neer die van nu is maar tegelijk een dikke knipoog naar interieuriconen van destijds geeft. Het kleurgebruik is krachtig in deze stijltrend: verf bijvoorbeeld een kast mee in de kleur van de muur. De diagonale ruiten die hierbij horen kun je eenvoudig met een plakband aanbrengen.  

Woontrends 2023

Hier vind je meer informatie over de vier woontrends van 2023!

Oktober en november staan helemaal in het teken van het interieur 2023. Volg ook onze social media kanalen om op de hoogte te blijven: Pinterest, Instagram, Facebook en loop vooral eens binnen bij één van de bijna 4000 CBW-erkende woonwinkels bij jou in de buurt!