Wat kost een trouwjurk gemiddeld?
14 mei 2024Als je begint met zoeken naar jouw perfecte trouwjurk, dan komt er veel op je af. Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Waar moet je allemaal op letten als je gaat passen? Naar welke winkel moet je gaan? En hoeveel budget moet je voor jouw trouwjurk aanhouden? Wat kost een gemiddelde trouwjurk eigenlijk? En ons antwoord heb je ook niet zo veel aan, je kunt het namelijk zo gek maken als je zelf wilt! Maar één ding is zeker: voor ieder budget is een mooie bruidsjurk beschikbaar.
Trouwjurk op maat of uit voorraad leverbaar?
Bruidsmodezaken hanteren verschillende concepten, van alleen uit voorraad tegen soms zeer voordelige prijzen aan de ene kant tot de full service-bedrijven met couture-ontwerpen met bijbehorende verkoopprijzen die de trouwjurk volledig op maat maken aan de andere kant. En alles er tussenin. Kwam het vroeger nauwelijks voor, maar er komen langzamerhand meer bruidsmodezaken die uitsluitend bruidsmode uit voorraad verkopen. Sommigen bieden wel een vermaakservice aan, al dan niet in eigen beheer, bij anderen betaal je de jurk en krijg je die meteen mee naar huis. Dan kun je zelf een coupeuse in de omgeving zoeken om jouw jurk op maat te maken, of je kent iemand die dat met liefde voor je doet (tenzij hij al perfect past natuurlijk).
Servicelevel bepaalt mede de prijs van de bruidsjurk
Andere bruidsmodezaken verzorgen jouw droomjurk van begin tot eind. Als je jouw japon hebt gevonden, wordt hij besteld bij de leverancier. Bij binnenkomst word je uitgenodigd voor je eerste passessie met coupeuse en wordt de jurk minutieus afgespeld op jouw maat. De coupeuse gaat ermee aan de slag en er volgt nog een passessie om te kijken of de veranderingen correct en naar wens zijn. Meestal blijft de vermaakte jurk tot vlak voor de bruiloft bij de bruidsmodewinkel netjes opgeslagen en wordt hij daarna, tiptop gestreken en wel, aan je overhandigd. Soms moeten last minute nog wat veranderingen worden aangebracht, omdat de aanstaande bruid een iets ander gewicht heeft gekregen (wees gerust, dat komt heel vaak voor!), maar ook dat komt goed. Deze uitgebreide service kost natuurlijk meer dan een budget trouwjurk. Ook met voortschrijdende zwangerschappen weet een goede bruidsmodezaak raad. Vlak voor de geplande huwelijksdatum wordt de laatste hand aan de bruidsjurk gelegd, zodat hij perfect past op jouw grote dag.
Wat betaal ik gemiddeld voor een trouwjurk?
De kwaliteit van de trouwjurk en het servicelevel van de winkel bepalen grotendeels de prijs van de jurk. Nu weet je in aanloop naar je huwelijk vaak nog niet precies wat jouw trouwjurk zal kosten. Toch is het handig om een X bedrag te reserveren in de begroting. Maar wat kost een trouwjurk gemiddeld gezien? Hier volgen een aantal vuistregels die je kan volgen in de budgetering. Een low budget trouwjurk kost je rond de 500 euro. Deze jurken zijn meestal in serie en machinaal gemaakt met beperkt of geen handwerk. Voor een gemiddelde trouwjurk van een erkend merk betaal je tussen de 1500 en 2500 euro. Deze jurken zijn van gedegen kwaliteit met handgemaakte details en afwerking. Met iets meer budget kun je kiezen voor een trouwjurk van een designermerk. De prijzen starten bij 3000 euro.
Ruimte in budget voor accessoires
Met alleen de prijs van een bruidsjurk ben je er nog niet, daarbij moet je nog wel een aantal zaken optellen. Zo hebben sommige jurken een hoepel nodig. Een torselet lijkt misschien niet nodig, maar kan de pasvorm van een trouwjurk helemaal áf maken en jouw positieve punten benadrukken. Bruidsmodewinkels hebben ook vrijwel altijd een mooie collectie bruidsschoenen en schitterende (haar)sieraden en sluiers om jouw look af te maken. Houd daarmee rekening als je je budget voor de jurk wilt vaststellen.
Maximaal 50% aanbetaling op trouwjurk
Je zou het bijna vergeten in jouw enthousiasme en emoties, maar er zit ook een zakelijke kant aan de aanschaf van jouw bruidsjapon. Er moet namelijk op enig moment betaald worden! Bruidsmodezaken die CBW-erkend zijn, mogen een aanbetaling vragen van maximaal 50%. Dit bedrag wordt door CBW-erkend gegarandeerd als de bruidsmodezaak failliet gaat of surseance van betaling krijgt en ja, dat komt écht voor! CBW-erkend weet hoe belangrijk het is dat jouw jurk toch gaat komen, dus zet alle zeilen bij om dat mogelijk te maken. Soms blijkt dat een jurk niet is besteld en ook nooit meer op tijd kan komen bij de leverancier vandaan, dan kun je bij een andere CBW-erkende bruidsmodezaak een vervangende koop doen en wordt jouw aanbetaling verrekend. Hoe dit werkt kun je lezen in de CBW-erkend-voorwaarden voor Bruidsmode en Maatwerk.
Wanneer het volledige bedrag betalen?
Bij ofwel levering van de jurk (als er niet wordt vermaakt) ofwel de eerste passessie (bij vermaken) mag de CBW-erkende bruidsmodewinkel de tweede 50% vragen. Jouw betalingsbewijs is ook het eigendomsbewijs van jouw jurk. De winkelier zorgt ervoor dat jouw naam op de jurk komt. Zodoende blijft jouw jurk buiten (zoals dat heet) de boedel, als er een faillissement is.Als je je jurk koopt bij een niet-CBW-erkende winkel, dan ben je al je betaalde geld kwijt bij een faillissement! Geen geld en geen jurk dus, een slechtere domper kun je je niet voorstellen vlak voor de mooiste dag van je leven.
Zekerheid rondom je huwelijk is onbetaalbaar
Nog zo’n zakelijk ding: je hoopt het natuurlijk niet, maar er kán altijd iets onvoorziens mis gaan met je jurk. Ga niet zelf noodmaatregelen nemen, maar neem altijd direct contact op met jouw bruidsmodezaak, die zijn vrijwel altijd bereid om zeer snel het euvel te verhelpen! Weet ook dat als de CBW-erkende bruidsmodezaak en jij het niet eens worden over een klacht, er de onafhankelijke Geschillencommissie Bruidsmode is. Het bindend advies dat voortvloeit uit jouw klacht, wordt door CBW-erkend gegarandeerd. Dit komt gelukkig maar heel weinig voor, maar het is goed om te weten dat dit vangnet bestaat, als je koopt bij een CBW-erkende bruidsmodewinkel.
ZOEK EEN CBW-ERKENDE BRUIDSMODEWINKEL