Woontrend 2024: Gentle Paradox

3 oktober 2023

        

VIND DEZE TREND BIJ JOUW CBW-ERKENDE WOONWINKEL

 

Onverwacht contrast

Naast deze zorg over welzijn zijn er door de krapte op de arbeidsmarkt juist wel veel mogelijkheden. Dit maakt het leven contrastrijk en dat is duidelijk terug te zien in vormgeving. Interieurs laten een rustige omgeving zien waar op een subtiele manier contrast tussen vorm- en materiaalgebruik wordt toegepast. Het vormgebruik is over het algemeen rond en bol en doet vermoeden dat het om zachte meubels en objecten gaat. Soms is dat het geval, maar soms ook niet. Dit onverwachte contrast maakt de rustige en af en toe zelfs dromerige ruimten toch spannend. Naast elk hard of glad materiaal wordt iets zachts of structuurrijks geplaatst, alsof constant geprobeerd wordt de harde wekelijkheid te verzachten.
Soms lopen muur en vloer ogenschijnlijk in elkaar over door het gebruik van dezelfde zachte patronen, zoals bij behang en vloerbedekking van Moooi. Deze dessins worden, net als de materialen, gebruikt om de ruimte te verzachten.

Kleuren

De gebruikte kleuren zijn zacht en stralen rust en harmonie uit. Naast een aantal zachte neutralen en pasteltinten is er ook een warme cognackleur en twee iets meer uitgesproken groentinten.

Vormen

De gebruikte vormen zijn hoofdzakelijk rond of afgerond, vaak hebben ze een bollig karakter. Veel producten bestaan uit één compacte vorm zonder losse details, dus zonder extra poten of armleuningen. Alle onderdelen van een product lijken aan elkaar vastgegroeid of gaan vloeiend in elkaar over.

Materialen

Harde en zachte materialen wisselen elkaar af. De belangrijkste harde materialen zijn marmer, beton, keramiek, kunststof, gebakken tegels en natuursteen. Deze worden afgewisseld met zachte materialen, zoals hoogpolig tapijt voor vloer- en wandkleden en textiel in veel varianten, van plissé of Ottomanribbels tot bouclé.

Dessins

De gebruikte dessins zijn divers. Er zijn romantische bloempatronen, maar ook abstracte patronen. Deze variëteit aan dessins heeft vooral met elkaar gemeen dat de kleuren zacht zijn. Er wordt gebruik gemaakt van gradiënt effecten.

Woontrendtest

Wil jij weten of deze woontrend echt bij je past? Doe dan de gratis woontrendtest en ondek jouw woonstijl!