Folie op keukenkastjes laat los

5 augustus 2019

Sommige keukens moeten er op een gegeven moment aan geloven: de folie op de keukenkastjes laat los. De meeste keukenkasten zijn namelijk niet helemaal van hout gemaakt, omdat de keukenkastjes dan erg zwaar en duur zouden zijn. De meeste keukenkasten worden gemaakt van een goedkopere houtsoort, die wordt beplakt met een folie. De folie maakt dat de keukenkasten een harde buitenste laag hebben. Vocht en wisselende temperaturen kunnen maken dat de folie van de keukenfronten op den duur loslaat.
 

Folie op keukenkastjes laat los. Heb ik dan garantie?

Loslatende folie voorkomen

Folie op keukenfronten laat niet snel los. Als het wel gebeurt, dan pas na enkele jaren. Als het folie van je keuken loslaat, kan dit meerdere oorzaken hebben:

 • Vocht. De meeste keukens van redelijke kwaliteit zijn goed bestand tegen vocht, maar als de lucht in de keuken vaak te vochtig is kan het zijn dat het folie of de lijm waarmee het is aangebracht toch loslaat; Gebruik dan ook de wasemkap bij het koken.
   
 • Tempartuurverschillen in de keuken, waardoor het hout uitzet en krimpt en het folie loslaat;
   
 • Als de folie al snel na de oplevering loslaat, kan het zijn dat er te veel of juist te weinig lijm is gebruikt of dat de samenstelling van de lijm niet goed was.

 

 

 

Oorzaak en oplossing van loslaten folie op keukenkastjes

Hoe losgekomen folie herstellen

Wat kan je doen om loslatende folie van keukendeurtjes te verhelpen? Er zijn een aantal punten waar je aan moet denken als je de losgekomen folie wilt herstellen:

 • Als je zonder overleg met de winkel aan de slag gaat om de folie te herstellen, vervalt vaak de garantie. Neem dus eerst contact op met de winkel als de folie binnen de garantieperiode loslaat;
   
 • De folie lijmen is vaak niet verstandig om zelf te doen, ook omdat de garantie dan vaak vervalt;
   
 • De folie vervangen is een optie om een enkele kast of meerdere kasten er weer als nieuw uit te laten zien, maar dit is vaak wel prijzig;
   
 • Een andere optie is de keukenkasten te laten overspuiten, om zo toekomstige problemen te voorkomen.

 

Folie op keukenkastjes lijmen

Een eerste gedachte wanneer de folie loslaat, is vaak zelf te lijmen. Folie plakken is geen eenvoudige klus en er is geen garantie dat het een mooi resultaat oplevert. Daarnaast vervalt de garantie op de keukenkastjes vaak wanneer jezelf probeert te lijmen. Lees altijd eerst de garantievoorwaarden.
 

Folie van keukenkastjes vervangen

Wanneer de folie loslaat en jij je eraan stoort, kan de folie vervangen worden. Als de folie buiten garantie valt, kan dit echter wel prijzig worden. Probeer dit probleem daarom te voorkomen door een keuken aan te schaffen van goede kwaliteit en met goede garantievoorwaarden. CBW-erkende winkels bieden minstens twee jaar garantie op je aankoop. Daarnaast kun je met klachten over je aankoop terecht bij een onpartijdige geschillencommissie die kan bepalen of het loslaten van de folie onder de garantie hoort te vallen of simpelweg slijtage aan de keuken is.


ZOEK EEN CBW-ERKENDE KEUKENZAAK   DOWNLOAD GARANTIES WOONBRANCHE