Ik heb een keuken/meubel/vloer/gordijn gekocht, mag ik annuleren?
22 juli 2024Ik heb een woonproduct gekocht maar wil bij nader inzien toch naar een andere winkel. Mag ik de koop annuleren na het tekenen van de offerte?
CBW-erkend krijgt regelmatig vragen van consumenten. Over de garanties, maar ook over welke rechten zij hebben in bepaalde situaties. Zo lieten Anneke en Johan ons weten dat ze spijt hadden van hun keuze voor een keuken bij keukenzaak X, waar zij ook al een aanbetaling hadden gedaan. Zij wilden toch liever een andere keuken bij keukenzaak Y. Kunnen zij de keuken annuleren bij keukenzaak X?
Bedenktijd bij de aankoop van een woonproduct? Koop = koop
Annuleren is een recht dat in de CBW-erkend-voorwaarden is neergelegd in artikel 12. Zou dat niet zo zijn, dan geldt dat koop ook echt koop is. We zijn gewend geraakt aan een bedenktijd door webwinkelaankopen, maar in een fysieke winkel geldt geen bedenktijd. Vaak kan je de koop ongedaan maken, maar daar betaal je dan wel annuleringskosten voor.
Annulering van de koop tegen een vergoeding
In de voorwaarden is geregeld dat je de koop mag annuleren tegen betaling van een schadevergoeding. Die vergoeding hangt af van het verlies dat de winkel lijdt, omdat de consument het product (en/of de dienst) niet afneemt. Het verlies bestaat niet alleen uit de tijd van de verkoper, maar ook de nettowinst die niet meer wordt gemaakt en vaste en variabele kosten waar geen inkomsten meer tegenover staan. Denk bij vaste kosten bijvoorbeeld aan huisvestings- en personeelskosten, maar ook de afschrijving van de showmodellen, inventaris en vrachtwagens. De vaste kosten maken het grootste deel uit van de schade die de ondernemer lijdt.
Als een product al onherroepelijk is ingekocht, dan is de schade voor de ondernemer nog hoger omdat hij de inkoopprijs al verschuldigd is aan de leverancier.
De schadevergoeding waarop de ondernemer recht heeft is géén boete.
Annuleringskosten 30%?
Wellicht ben je het percentage van 30% wel eens tegengekomen bij annulering van een woonproduct. Vroeger stond dit percentage inderdaad in de CBW-erkend-voorwaarden voor woonwinkels. Het percentage was gebaseerd op de gemiddelde inkomstenderving die ondernemers lijden bij een annulering in de woonbranche, afgerond naar beneden. Diverse gerechtelijke uitspraken hebben echter het gebruiken van een vast percentage (hoe redelijk die ook was) verboden, dus nu kan de ondernemer zijn werkelijke schade berekenen. Die komt helaas vaak hoger uit dan 30%, maar soms is de ondernemer nog wel bereid toch zijn schade tot 30% te verlagen.
Afwijking van het recht op volledige schadevergoeding
Bij een annulering van een order voor de koop van een keuken geldt een verlaagd percentage, wanneer binnen 2 dagen na de koop (aanvangend de dag na het sluiten van de koop) wordt geannuleerd. De ondernemer heeft dan recht op slechts 5% schadevergoeding in plaats van de hele schade.
Annuleren bij een niet CBW-erkende winkel
Wat nu als de winkel niet CBW-erkend is, en de CBW-erkend-voorwaarden dus niet van toepassing zijn? Dan is er geen annuleringsregeling en geldt weer de basisregel: koop = koop. Dan moet de koper het product (en eventueel de dienst) dus afnemen. Er is dan geen recht op annulering.


Redenen voor annulering
In de basis heeft de ondernemer dus recht op een schadevergoeding. Maar de meesten snappen ook wel dat een verkeerde keuze kan gebeuren en dat je niet jarenlang met bijvoorbeeld een keuken wilt zitten waar je spijt van hebt.
En er zijn nog meer redenen waarom een consument een product niet wil of kan afnemen. Denk daarbij aan een beëindigde relatie, een nieuwbouwhuis dat niet doorgaat, financiële tegenvallers, verlies van baan, etc.
Deze omstandigheden liggen alle in de risicosfeer van de consument, niet in die van de woonwinkel.
Alternatief voor de schadevergoeding bij annulering
Annuleringskosten betalen en daar niks voor krijgen is voor een consument een forse financiële domper, maar de meeste woonwinkels zijn wel bereid om met jou mee te denken over een oplossing voor nu of in de toekomst. Als dat lukt, ben je niet een groot bedrag kwijt zonder daar iets voor te krijgen.
Wanneer je bijvoorbeeld spijt hebt van je keuze, kan een nieuwe keuze maken een optie zijn (mits er geen definitieve bestellingen bij leveranciers zijn uitgezet). Bij financiële tegenvallers kan nagedacht worden over uitstel van levering. Of een andere order binnen bijvoorbeeld twee jaar sluiten (van tenminste dezelfde grootte). Er zal dan wel gevraagd worden om betaling van de schade die de woonwinkel lijdt, en die heeft daar ook recht op, maar het betaalde bedrag kan als aanbetaling voor een toekomstige order gelden, als het weer beter gaat. Het gaat er de ondernemer immers om dat de omzet binnenshuis blijft. De ondernemer wil meestal graag constructief met je meedenken over een alternatieve afspraak.
Koop dus bij een CBW-erkende keukenwinkel
Kopen bij een CBW-erkende woonwinkel betekent 'zeker zijn van je aankoop'. Er zijn duizenden woonwinkels aangesloten bij CBW-erkend. Bekijk het overzicht van de aangesloten bedrijven en vind een CBW-erkende winkel bij jou in de buurt.
Conclusie
In een winkel geldt koop = koop en als je wilt annuleren ben je een vergoeding verschuldigd, omdat de ondernemer schade lijdt als jij niet afneemt. Wil je meer weten over annulering bij een woonwinkel? Kijk dan bij het onderwerp Annuleren bij de veelgestelde vragen of stel je vraag via het contactformulier op de site.