Maximale aanbetaling bij koop bij CBW-erkende woonwinkel

1 juli 2024

Nadat je (uitgebreid) hebt georiënteerd, ga je de knoop doorhakken: een nieuwe keuken, vloer, meubelstuk of ander woonproduct! En dan vraagt de CBW-erkende woonwinkel een aanbetaling. Is dat gebruikelijk?  

Ja. Producten in de woonbranche moeten vaak speciaal voor de klant worden besteld en op maat/kleur/afwerking worden gefabriceerd. Elke winkel kan zijn eigen aanbetalingsvoorwaarden opstellen, maar er zijn wel een aantal regels en verplichtingen waar de koper en verkoper zich aan moeten houden. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over de aanbetaling voor je nieuwe woonproduct, zodat je precies weet wat de woonwinkel wel en niet van je kan vragen. 

 

Aanbetaling: Alles wat je moet weten

Winkels die niet de CBW-erkend voorwaarden hanteren, vragen vaak aanbetalingen die tegen de 50% liggen, het maximale dat volgens de Nederlandse wet is toegestaan. Bij CBW-erkende winkels die de CBW-erkend-voorwaarden hanteren mag de aanbetaling maximaal 25% zijn.  

Voor de volgende product(groepen) en werkzaamheden geldt een maximaal aanbetalingspercentage van 15%: 

  • keukens, badkamers en onderdelen, dan wel sanitaire artikelen en/of te verrichten werkzaamheden die in verband zijn met keukens en/of badkamers;  

  • parket, vloerplanken van massief hout, marmoleum,  

  • traprenovatie, natuurstenen-, grind-, (grind)tegel-, giet-, beton-, betonlook-, kurk- en laminaatvloeren en/of in verband met deze producten te verrichten werkzaamheden. 

Voor overige woonproducten mag maximaal 25% aanbetaling gevraagd worden. Wij hebben alles wat je verder moet weten over de aanbetaling voor je op een rij gezet: 

 

Maximale aanbetaling op een keuken
  • Een aanbetaling is niet verplicht, er zijn ook bedrijven waarbij een product voor je interieur kopen zonder aanbetaling mogelijk is. De meeste winkels vragen echter wel een aanbetaling om wanbetaling te voorkomen; 

  • Als je een nieuwe keuken wilt laten plaatsen kun je de (aanbetaling op) woonproducten die vast aan jouw huis gaan zitten (bijvoorbeeld een keuken) mogelijk uit het bouwdepot betalen. Het bouwdepot is een aparte rekening die deel is van de hypotheek, waaruit nota’s betaald kunnen worden voor verbouwingen die de waarde van het huis laten stijgen. Vraag je hypotheekverstrekker naar de voorwaarden om aanbetalingen op keukens uit het bouwdepot te kunnen betalen. 

  • Bij een webwinkel gelden geen maximum percentages. Je kunt wel gebruik maken van een van de mogelijkheden van achteraf betalen, die de webshop je aanbiedt. 

  • De maximale wettelijke aanbetaling is 50% van het aankoopbedrag. Vraagt een winkel een hogere aanbetaling? Dan kun je aangeven dat dit niet in lijn is met de wet. CBW-erkende winkels mogen maximaal 15% aanbetaling vragen op keukens, badkamers, harde vloeren en trapbekleding, en maximaal 25% op andere woonproducten. Een fors lager percentage dus!  

 

Te hoge aanbetaling?

Vraagt de CBW-erkende woonwinkel meer dan 15% aanbetaling op een keuken-, badkamer-, harde vloer- of trapbekledingskoop? Of meer dan 25% voor overige woonproducten? Meld dit dan aan ons via ons contactformulier. Wij zullen de ondernemer hierop aanspreken.  

 

Meer zekerheid bij je aanbetaling

De aankoop van een woonproduct heeft vaak een hoog prijskaartje, dus wil je graag meer zekerheid. Bij CBW-erkende woonwinkels heb je meerdere garanties op je aankoop. Zo kun je bijvoorbeeld aanspraak maken op de aanbetalingsregeling mocht de winkel waar jij je product gekocht hebt onverhoopt failliet gaan. Dat houdt in dat je tot 15 of 25%% (het bedrag dat je hebt aanbetaald) van het aankoopbedrag mag verrekenen bij een vervangende aankoop bij een andere CBW-erkende woonwinkel. Op deze manier heb je meer garantie* bij de aanbetaling op jouw woonproduct.   

*De volledige aanbetalingsregeling vind je in artikel 19 van de CBW-erkend-voorwaarden voor woonwinkels.  

 

ZOEK EEN CBW-ERKENDE KEUKENZAAK   MEER INFO OVER AANBETALINGEN