Maximale aanbetaling op een keuken

20 mei 2019

Nadat je (uitgebreid) hebt georiënteerd, ga je de knoop doorhakken: een nieuwe keuken! En dan vraagt de keukenzaak een aanbetaling op je nieuwe keuken. Is dat gebruikelijk? Ja. Een keuken moet namelijk vaak op maat gemaakt worden. Elke winkel kan zijn eigen aanbetalingsvoorwaarden opstellen, maar er zijn wel een aantal regels en verplichtingen omtrent de aanbetaling, keukens en garantievoorwaarden waar de koper en verkoper zich aan moeten houden. Op deze pagina vertellen we je alles wat je moet weten over de aanbetaling voor je nieuwe keuken, zodat je precies weet wat de keukenzaak wel en niet van je kan vragen en hoe je het meeste zekerheid op de aankoop van je nieuwe keuken hebt.
 

Aanbetaling nieuwe keuken: Alles wat je moet weten

Winkels die niet de CBW-erkend voorwaarden hanteren, vragen vaak een aanbetalingen die tussen de 30% en 40% ligt. Bij CBW-erkende winkels die de CBW-erkend voorwaarden wel hanteren mag de aanbetaling maximaal 15% zijn. Wij hebben alles wat je verder moet weten over de aanbetaling op je nieuwe keuken voor je op een rij gezet:
 

Maximale aanbetaling op een keuken
  • Een aanbetaling op keukens is niet verplicht, er zijn ook bedrijven waarbij een keuken kopen zonder aanbetaling mogelijk is. De meeste winkels vragen echter wel een aanbetaling om wanbetalers te voorkomen;

  • De maximale wettelijke aanbetaling op keukens is 50% van het aankoopbedrag. Vraagt een winkel een hogere aanbetaling? Dan kun je aangeven dat dit niet in lijn is met de wet. CBW-erkende winkels hanteren een aanbetaling van maximaal 15%.
     
  • Probeer de aanbetaling zo laag mogelijk te houden en teken nooit direct het contract, veel keukenzaken vragen namelijk vrij hoge annuleringskosten;
     
  • Als je een nieuwe keuken wilt laten plaatsen kun je de aanbetaling, keuken en eventuele andere kosten mogelijk uit het bouwdepot betalen. Het bouwdepot is een aparte rekening die deel is van de hypotheek, waaruit nota’s betaald kunnen worden voor verbouwingen die de waarde van het huis laten stijgen. Vraag je hypotheekverstrekker naar de specificaties omtrent aanbetalingen op keukens uit het bouwdepot betalen.

 

Keuken annuleren na aankoop?

Als klant ben je verplicht om aan de betalingsverplichtingen te voldoen wanneer je het contract voor de nieuwe keuken hebt getekend. Wil je toch de verkoopovereenkomst ontbinden? Dan vragen sommige keukenzaken hoge annuleringskosten, let hier dus op voordat je het contract voor de aankoop tekent.
 

Meer zekerheid bij je keuken aanbetaling

Een nieuwe keuken is vaak een aankoop met een hoog prijskaartje, dus wil je graag meer zekerheid op de aanbetaling, keuken en de oplevering. Bij CBW-erkende woonwinkels heb je meerdere garanties op je aankoop, zo kun je bijvoorbeeld aanspraak maken op de aanbetalingsregeling mocht de winkel waar jij je keuken gekocht hebt failliet gaan. Dat houdt in dat je tot 15% (het bedrag dat je hebt aanbetaald) van het aankoopbedrag mag verrekenen bij een vervangende aankoop bij een andere CBW-erkende woonwinkel. Op deze manier heb je meer garantie bij de aanbetaling op je keuken.  
 

ZOEK EEN CBW-ERKENDE KEUKENZAAK   MEER INFO OVER AANBETALINGEN