Aankoop Meubelen Bedenktijd & Annuleren

 

Heb ik bedenktijd bij de aankoop van meubelen?

Veel mensen vragen zich af hoe het zit met de bedenktijd bij de aankoop van meubelen. Het kan namelijk voorkomen dat je een aankoop hebt gedaan waar je later spijt van krijgt. Bijvoorbeeld omdat je er niet goed genoeg over hebt nagedacht of omdat je ergens anders iets mooiers bent tegengekomen. Of het nu gaat om een keuken, badkamermeubel, bank, bed of kast, CBW-erkend legt je uit hoe het zit met de bedenktijd en annulering van je aankoop.

 

Het herroepingsrecht

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: je hebt niet altijd bedenktijd bij het kopen van meubelen. Veel consumenten denken dat dit wel zo is, echter geldt het herroepingsrecht alleen als je iets online hebt gekocht of als je buiten de verkoopruimte (bijvoorbeeld bij jou thuis) een aankoop hebt gedaan. In deze gevallen geldt een bedenktijd van 14 dagen. Als deze bedenktijd is verstreken, of als je een aankoop hebt gedaan in een winkel, dan geldt koop = koop. Annuleren is namelijk geen wettelijk recht. Bij een niet CBW-erkende meubelzaak kan deze je verplichten om het bestelde product af te nemen. Ben je toch aan het twijfelen geslagen over je aankoop, neem dan contact op met de CBW-erkende ondernemer en kijk wat er nog mogelijk is. 

 

De aankoop van meubelen annuleren bij een CBW-erkende zaak

Bij een CBW-erkende meubelzaak heb je wel het recht om de aankoop van meubelen te annuleren. Maar let op, dit gaat niet zonder extra kosten. De verkoper heeft namelijk altijd recht op een schadevergoeding, omdat hij omzet misloopt. Deze vergoeding bedraagt 30% van de verkoopsom (tenzij iets anders is afgesproken) tenzij jij kunt aantonen dat de schade lager is of de meubelzaak kan aantonen dat de schade hoger is. Is de leverdatum definitief, dan is dit percentage 50%.
Deze percentages klinken hoog, maar zijn gebaseerd op de gemiddelde brutowinstmarges in de branche en zijn redelijk. Je kunt eventueel ook met de verkoper bespreken of het uitzoeken van een ander product tot de mogelijkheden behoort. Vergeet in ieder geval niet om de verkoper schriftelijk op de hoogte te brengen van de annulering.

 

Overige voordelen CBW-erkende winkel

Het is dus van belang om meubelen altijd te kopen bij een CBW-erkende meubelzaak. Naast het recht op annuleren heeft dit nog meer voordelen. Zo heb je twee jaar volledige garantie op je aankopen. Lees de garantievoorwaarden door voor meer informatie. Ook heb je bepaalde rechten met betrekking tot de levertijd. Wanneer de afgesproken levertijd is overschreden, krijgt de winkelier een nieuwe termijn om het product alsnog te leveren (maximaal een maand). Lukt dit niet, dan kun je de koop ontbinden. In sommige gevallen kan er een schadevergoeding worden gevraagd.

Een ander voordeel van het kopen bij een CBW-erkende zaak, is dat je duidelijkheid hebt wat betreft de aanbetaling op meubels. Ondernemers mogen wettelijk gezien soms tot wel 50% aanbetaling vragen. Voor CBW-erkende winkeliers is er een maximum percentage vastgelegd voor aanbetalingen. Voor alle producten geldt een maximaal percentage van 25%. Op sommige producten, zoals keuken en badkamers, is dit percentage 15%.

 

Ik heb een geschil. Wat nu?

Het kan gebeuren dat je het niet eens wordt met een CBW-erkende winkelier. Bijvoorbeeld omdat een klacht niet wordt opgelost of een afspraak niet wordt nagekomen. Als je toch een conflict hebt met een woonwinkel die CBW-erkend is, kun je terecht bij UitgesprokenZaak.nl. Deze onpartijdige stichting lost geschillen tussen consumenten en CBW-erkende woonwinkels snel en deskundig op.

 

Zoek een CBW-erkende meubelzaak

Wil je er zeker van zijn dat je bij de aankoop van nieuwe meubelen de mogelijkheid hebt om te annuleren? Of dat je bij een definitieve aankoop garantie hebt? Koop je meubelen dan bij een CBW-erkende meubelzaak.