Aanbetaling meubels

Een aanbetaling voor meubels is geen vreemde zaak. Toch lijken de bedragen soms wel erg hoog als je naar de originele aankoopsom kijkt. Waar moet je eigenlijk op letten wanneer je een aanbetaling moet doen, bijvoorbeeld bij de aankoop van nieuwe eetkamerstoelen of een nieuw dressoir? Veel verkopers zijn niet duidelijk over de reden van een aanbetaling of over de rechten die je als consument hebt. Vaak besluiten mensen maar gewoon te betalen, zonder precies te weten waarom. CBW-erkende winkels bieden meer duidelijkheid omtrent het doen van aanbetalingen. Zij kunnen jou meer veiligheid bieden dan wanneer je bij een niet-CBW-erkende woonwinkel aanbetaalt.
 

 

Waarom moet ik een aanbetaling doen?

Een verkoper mag bij het aangaan van een overeenkomst een aanbetaling vragen. Er zijn verschillende redenen waarom een ondernemer graag wil dat jij een aanbetaling doet:

  • zekerheid dat jij aan je afnameverplichting gaat voldoen;
  • tegemoetkoming voor de inkoopprijs die de verkoper vooraf aan de fabrikant moet betalen;
  • meer financiële stabiliteit.


Wanneer jij een dressoir of kast wilt kopen, vraag je de verkoper om een grote investering te doen en daardoor op financieel gebied risico te lopen. Daarom is het logisch dat hij of zij om een aanbetaling vraagt. Toch loop je ook als consument risico wanneer je een aanbetaling doet. Als het meubelstuk uiteindelijk toch niet kan worden geleverd, ben jij je aanbetaling kwijt.

 

 

 

Tips bij het doen van een aanbetaling

Volgens de wet mag een bedrijf maximaal 50% aanbetaling vragen. Check voordat je koopt of het bedrijf waar jij wil kopen CBW-erkend is. Is dat niet zo, zorg er dan voor dat je zo min mogelijk hoeft aan te betalen, of liever helemaal niets. Als de verkoper toch een aanbetaling wil hebben, vraag dan welke zekerheid hij daar tegenover kan stellen. Vraag bovendien altijd om een betaalbewijs. Hiermee toon je achteraf aan dat je de aanbetaling inderdaad hebt gedaan.

Het is echter meestal zo dat je je aanbetaling kwijt bent als een niet-CBW-erkende woonwinkel failliet gaat. Alleen als de curator, bijvoorbeeld bij een doorstart, afspraken kan maken met de nieuwe ondernemer bestaat de kans dat je toch de bestelde producten krijgt.
 

Aanbetaling bij een CBW-erkende winkel

Helaas kleven er altijd risico’s aan het doen van een aanbetaling. Een winkel kan immers failliet gaan voordat de gekochte meubels geleverd zijn. Dan ben je normaal gesproken je geld kwijt. Je hebt de aanbetaling voor de meubels gedaan en krijgt je geld niet terug. Bij een CBW-erkende winkel zijn er gelukkig afspraken gemaakt, zodat je in dit geval toch niet helemaal met lege handen komt te staan. Zo is de maximale hoogte van het aanbetalingsbedrag aangepast. CBW-erkende bedrijven mogen maximaal 15 of 25% aanbetaling vragen, afhankelijk van het product. Dat is dus fiks minder dan de wet toelaat, namelijk 50%. Bovendien is er een speciale regeling als een failliete onderneming niet langer het gevraagde meubel kan leveren.
 

Wat als de meubelwinkel failliet gaat?

Gelukkig kom je bij een CBW-erkende woonwinkel in aanmerking voor de aanbetalingsregeling bij een faillissement of surseance van betaling. Je mag dan een vervangende overeenkomst sluiten met een andere CBW-erkende woonwinkel. Je hebt bijvoorbeeld een bank gekocht van €1.000 en €250 aanbetaald. Als je minstens hetzelfde bedrag of meer uitgeeft, dan wordt jouw aanbetaling afgetrokken. Ontdek hoe de aanbetalingsregeling precies in zijn werk gaat of neem contact met ons op.

 

Vind een CBW-erkende meubelzaak

Toon wegnummers

Vind jouw CBW-erkende winkel