Inspiratie voor kleine badkamer

1 mei 2020

Een kleine badkamer hoeft zeker niet minder efficiënt te zijn dan een grotere variant. Als je alle onderdelen voor de badkamer zorgvuldig indeelt, zal er in veel gevallen een hoop meer in passen dan je misschien van tevoren zou denken. Een kleine badkamer inrichten kan dus in het begin een lastige klus van passen en meten zijn, maar als je het ontwerp eenmaal rond hebt, zul je er alleen nog maar plezier van hebben! Weet je niet zo goed hoe dit moet en ben je op zoek naar een beetje kleine badkamer inspiratie? Wij geven je een aantal handige kleine badkamer ideeën cadeau!
 

3 Basisprincipes voor een kleine badkamer

De beperkte ruimte maakt een kleine badkamer helaas snel rommelig en benauwend. Dit kun je tegengaan door op de volgende zaken te letten. Zorg voor een ruimtelijke inrichting. Hoe meer functies jij in je badkamer 'propt', minder leefruimte je overhoud. Zorg er altijd voor dat er voldoende licht is in de badkamer. Een goed verlichte badkamer oogt namelijk groter. Natuurlijk kan je kiezen voor een donkere tegel, maar combineer dat wel met witte muren. (zie onderstaande afbeelding). Met voldoende opbergruimte houd je de badkamer overzichtelijk. Losse artikelen zoals handoeken, zeepflessen, fohns en tandenborstels zorgen voor een chaotische indruk. Zorg dat alles netjes achter een deurtje zit. 


 

Ruimte besparen in een kleine badkamer

Ga je een kleine badkamer ontwerpen? Dan kun je waarschijnlijk wel een aantal tips gebruiken om zo veel mogelijk ruimte te besparen. Er zijn namelijk meer dan genoeg artikelen die speciaal met deze reden ontworpen zijn. Bij CBW-erkend vind je veel winkels en webshops die dit soort producten verkopen. Wat dacht je bijvoorbeeld van:
 

Handoekradiator

Standaard kachels zijn vaak groot van formaat. Gelukkig zijn er speciale handoekradiatoren voor de kleine badkamers. Deze verwarming hangt aan de muur en neemt daardoor weinig kostbare ruimte in. Vaak hebben deze radiatoren de vorm van een handoekenrek. 
 

Spiegel met opbergruimte 

Een spiegel is onmisbaar in elke badkamer. Een spiegel met opbergruimte is een echte uitkomst voor iedereen met beperkte ruimte. Plaats de spiegel boven de wasbak. Dankzij de refeclectie oogt de kleine badkamer direct groter. Daarnaast heb je meteen een mooi plekje om alle losse parfum, ochtendcreme en tandpasta.  
 

Douche-bad combinatie

Helaas heeft niet iedereen ruimte voor een douche én bad. Heb jij een kleine badkamer maar wil jij toch van de luxe van een bad genieten? Overweeg dan om een douchebad combinatie te nemen. Tegenwoordig heb je douchbaden die functioneel én stijlvol zijn. Er zijn zelfs douchbaden met een verlaagde ingang. Ideaal voor mensen die slecht te been zijn. 

 

 

Kleine badkamer met een schuin dak

Een beperkt aantal vierkante meters maakt het indelen van een badkamer knap lastig. Naast de oppervlakte kan ook de vorm van de ruimte roet in het eten gooien. Vreemde hoeken maken het inrichten van een badkamer nagenoeg onmogelijk. Denk bijvoorbeeld aan een kleine badkamer met schuin dak. Een hoge douchecabine is geen optie bij een schuin dak. Kastruimte plaatsen is ook niet mogelijk. Kies er bijvoorbeeld voor om je bad onder het schuine dak te plaatsen. Vult het schuine dak de hele badkamer? Overweeg dan om kastruimte op maat. 
 

Gebruik de hoogte

In de meeste gevallen hebben badkamers met een schuin dak wel een hoog plafond. Maak in dat geval gebruik van de hoogte. Plaats in een hoge kast in de hoek waar het plafond het hoogst is. Met losse planken kan je in de nok voor extra opbergruimte zorgen. Combineer deze planken met minimalistische opbergboxen.

 

 

 

 

Welke kleuren gebruiken in een kleine badkamer?

In een kleine badkamer kun je ruimte creëren door de juiste kleurcombinaties te gebruiken. In de basis kies je altijd voor lichte kleuren. Strakke witte muren maken een kleine kamer direct ruimtelijker. Daarnaast creëer je ruimte met grote tegels. Kies in een kleine badkamer altijd voor grote tegels op de vloer en muur. Natuurlijk kan je altijd variëren met een speels mozaiek effect (zie bovenstaande afbeelding). Gebruik onderstaande kleuren voor een ruime aanblik: 

Wit, zachtgeel, koelblauw, grijsblauw, zachtgroen en lichtgrijs. 

Nu is het redelijk saai om de hele badkamer wit te maken. Juist de combinatie tussen kleuren kan een badkamer meer diepte geven. De bovenstaande afbeelding is daar een goed voorbeeld van. De combinatie tussen donkergrijs, wit en het mozaik geeft de badkamer een ruimtelijk gevoel. Combineer grote witte vlakken (tegels, vloer, muur, bad, wastafel) met gekleurde accenten. Planten kunnen voor een mooi accent zorgen. Plaats een aantal kleine groene planten in de badkamer voor een levende sfeer.