Alternatieve wandbekleding in de badkamer

6 juni 2020

In veel traditionele badkamers bestaat de wandbekleding uit tegels. Dit standaard materiaal kan op den duur vervelen, of misschien vind je tegels niet hygiënisch genoeg. Bacteriën en schimmels vormen zich namelijk makkelijk in de voegen. Gelukkig zijn er een heleboel soorten wandbekleding die je als alternatief voor tegels kunt kiezen in de badkamer. Natuurlijk kun je de alternatieve wandbekledingen ook combineren met standaard wandtegels, de mogelijkheden zijn eindeloos! 
 

Kleurrijke mozaïektegels badkamer 

Op zoek naar een alternatief voor tegels in de badkamer, maar toch het klassieke badkamergevoel behouden? Denk dan eens aan mozaïek op de muur. Deze kleine tegels hebben een heel andere look en feel dan standaard badkamertegels. Ze komen in verschillende vrolijke kleuren, die ook nog eens in een origineel patroon geplaatst kunnen worden. Je kunt ervoor kiezen om één volledige muur met mozaïek te vullen, maar het is bijvoorbeeld ook leuk om dit materiaal achter de wastafel te gebruiken of zelfs op de vloer! Bij een badkamer denk je waarschijnlijk meteen aan blauw mozaïek, omdat dat een mooi oceaanachtig effect geeft. Toch kunnen andere kleuren mozaïek ook heel goed tot hun recht komen in de badkamer!

 

 

 

Niet-standaard wandtegels op de badkamermuur

Wandtegels op de badkamer hoeven natuurlijk niet de standaard tien bij tien witte tegels te zijn. Tegels komen namelijk in heel diverse formaten, materialen en met variërende oppervlakten. Zo is het bijvoorbeeld een heel leuk gezicht wanneer je tegels plaatst met een bepaald reliëf, waardoor er een soort 3D-muur ontstaat. Verder kun je ervoor kiezen om één strook bijzondere tegels te plaatsen en de rest van de badkamer te bedekken met een ander materiaal. Iets dat ook steeds populairder wordt zijn pvc-tegels in de badkamer. Deze panelen zijn bestand tegen water en kunnen ook makkelijk onderhouden worden. Dit materiaal kan bijvoorbeeld ook gebruikt worden op het plafond en je kunt zelfs kiezen voor een PVC vloer in de badkamer. 
 

Kunststof panelen als wandbekleding

Kunststof in de badkamer is ook een zeer goed alternatief voor tegels. Deze platen worden vaak gemaakt van PVC of acryl en kunnen verschillen in formaat. Het voordeel daarvan is dat deze kunststof wandbekleding geen voegen nodig heeft. Dat betekent dat het makkelijk schoon te houden is, mede doordat er geen bacteriën en schimmels kunnen ophopen, zoals in de ruimte tussen tegels. Het design ziet er super strak uit, omdat de platen op maat gesneden kunnen worden en deze direct tegen de muur aangelijmd worden. 
 

Natuursteen wandbekleding badkamer

Wanneer je op zoek bent naar een alternatief voor tegels in de badkamer, maar toch een watervaste muur wilt, is een natuursteen badkamer een goede optie. Dit materiaal heeft een natuurlijke uitstraling en ziet er tegelijkertijd juist heel chique uit. We zien dit veel terug in de woontrend Flintstone Chique. Dat hangt natuurlijk af van het soort steen dat je kiest, zo heeft marmer altijd een exclusieve uitstraling. Graniet en basalt hebben juist een meer organische look, wat ook goed past bij een badkamer. Het materiaal straalt rust uit, waardoor je goed kunt ontspannen en je jezelf in alle rust kunt baden en klaar kan maken voor een nieuwe dag. 
 

Badkamer wanden zonder tegels: ga voor hout

Een ander natuurlijk materiaal dat wint aan populariteit in de badkamer, is hout. Toen mensen nog in de natuur leefden, wasten zij zich in natuurlijke stromen tussen de bomen in het bos. Door dit materiaal in de badkamer te verwerken, krijgt je badkamer letterlijk een hele natuurlijke uitstraling. Het heeft daarnaast ook wel iets weg van een spa, sauna’s zijn immers ook van hout gemaakt. Laat je bij een keuze voor hout in de badkamer altijd goed voorlichten door een CBW-erkende winkel: wat kan wel en wat kan niet? Bij het gebruik van regulier hout loop je bijvoorbeeld kans op schimmel en houtrot. 
 

 

Wandafwerking badkamer zonder tegels maar met planten

Zijn natuursteen en hout je nog niet natuurlijk genoeg? Kies voor een levende muur, waarmee je de natuur letterlijk mee naar binnen neemt. Verticaal tuinieren komt steeds vaker voor. Meestal doen mensen dit omdat ze graag een groene tuin willen, maar daar niet genoeg ruimte voor hebben. Toch is de badkamer ook een perfecte plaats voor een plantenmuur. Door het vocht in de badkamer is dit ook nog eens zeer onderhoudsvriendelijk, de planten hoeven nauwelijks bewaterd te worden! Daarnaast produceren planten ook zuurstof, wat je gezondheid alleen maar ten goede kan komen. Op internet zijn er genoeg stappenplannen te vinden om een plantenmuur zelf te maken, maar een professioneel bedrijf kan deze alternatieve badkamer wandbekleding ook voor je regelen. 
 

Behang of verf in de badkamer zonder tegels

Een badkamermuur zonder tegels betekent niet dat je zo ver moet gaan als een muur vol planten. Er zijn veel simpelere opties voor het bekleden van de muur. In de kamers in de rest van het huis ben je waarschijnlijk aan de slag gegaan met verf en behang, waarom zou je dat dan niet in de badkamer doen? Er zijn waarschijnlijk veel kleuren die je in de badkamer zou willen, maar waar niet altijd tegels van zijn. In dat geval is waterafstotende verf of behang een ideale oplossing, vooral als je een leuk motief op de badkamer wilt. Maak het zo gek als je zelf wilt!
 

Betonstuc badkamer bekleding

Als je de badkamerwanden wilt bekleden met een materiaal dat eenzelfde uitstraling heeft als steen, maar toch naadloos kan worden aangebracht en ook nog eens waterdicht is, dan is betonstuc ideaal. Zeker als wandbekleding in de douche werkt dit materiaal uitstekend. In andere delen van het huis wordt ook steeds vaker betonstuc gebruikt, vooral in de keuken is het een erg gewild materiaal. Ook in de badkamer zien we dit dus vaker terug: en zeg zelf, dat ziet er super strak en modern uit. 
 

Tadelakt badkamer

Een relatief nieuw materiaal voor in de badkamer is tadelakt. Dit is een versie van stucwerk dat is over komen waaien uit Marokko. Daar zou het van oudsher gebruikt worden in badhuizen, wat het dus ook een uitstekende bekleding maakt voor een wand in de badkamer. Tadelakt is namelijk waterdicht, ademend en stootvast. Bovendien is deze glanspleister verkrijgbaar in alle kleuren en is het een milieuvriendelijk materiaal. Je zou kunnen zeggen, het perfecte alternatief voor tegels in de moderne, hedendaagse badkamer! 
 

Alternatieve badkamer bekleding van een CBW-erkende winkel

De erkende woonwinkels die je kunt vinden bij CBW-erkend.nl kunnen je helpen bij het bekleden van de badkamer met diverse alternatieve materialen. Hopelijk heb je nu een goed idee van de mogelijkheden en misschien zelfs wel een sterke voorkeur voor een alternatief. De verbouwing van de badkamer is vaak niet goedkoop, en daarom wil je natuurlijk zeker zijn van je aankoop én van een goed advies. Je moet immers jaren met je badkamer doen. Bij badkamerwinkels die CBW-erkend zijn, weet je als consument altijd waar je aan toe bent. Onze erkende winkels gebruiken namelijk algemene voorwaarden die jou als consument meer zekerheid bieden.  Zo bieden ze een schappelijke aanbetalingsregeling en je kunt aanspraak maken op onpartijdige klachtenafhandeling. Zelfs wanneer de zaak waar je een aankoop hebt gedaan failliet gaat, zorgen wij ervoor dat je de juiste stappen kunt ondernemen om een vervangende koop te sluiten bij een andere winkel. Bekijk direct al onze winkels. Een badkamerwand alternatief bekleden doe je natuurlijk met de hulp van winkels die CBW-erkend zijn!