Laminaat staat bol, wat nu?

6 juni 2019

Na lang zoeken heb je de perfecte vloer voor jouw woning gevonden. Je besteldt de vloerdelen en zodra ze geleverd zijn ga je vol enthousiasme van start. Binnen no time ligt de vloer. Het eindresultaat is werkelijk perfect. Maar dan, loop je na 3 dagen de woonkamer binnen en je schrikt je kapot. Het laminaat staat bol! Heel erg vervelend, en toch komt het vaak voor. Meestal ligt het niet aan de kwaliteit van de vloer, maar aan de manier van leggen. Helaas is dit een veelvoorkomend probleem.

Wij ontvangen regelmatig vragen van mensen die kampen met vloerproblemen. Vaak gehoorde klachten zijn kleurverschillen, krassen en knoesten. De meest gehoorde klacht is “Mijn laminaat staat bol”. Laminaat gaat bol staan door diverse redenen. Door de meest voorkomende oorzaken en tips te lezen voorkom je dat jouw laminaat omhoog komt en geniet je zorgeloos van jouw kostbare aankoop!

 

Laminaat bolt op door vocht oplossing
Laminaat vloer komt omhoog na leggen

 

Laminaat komt omhoog door vocht

Meestal trekt een vloer krom door een vochtprobleem in huis. Laminaat is gemaakt van MDF of HDF (geperst hout) en dat is ‘hygroscopisch’, wat betekent dat het vocht opneemt. Als jij kampt met een vochtprobleem in de kruipruimte, kan dit doortrekken in de vloer. Een goede vloerenspecialist kan de vochtwaardes in uw woning meten en zo risico’s vroegtijdig herkennen. De vloeren specialist kan de nodige maatregelen nemen om te voorkomen dat het laminaat omhoog komt. 
 

Laat eerst het laminaat acclimatiseren

Veel mensen starten zodra de vloer in huis is direct vol enthousiasme met leggen. Ze vergeten dan dat een houten vloer acclimatiseren moet. Een houten vloer kan krimpen of uitzetten bij verschillen in vocht en tempratuur. Het laminaat aclimatiseren is daarom een absolute must. Laat het laminaat aclimatiseren in de kamer waar je de vloer gaat leggen. Dit doe je door de verpakte vloerdelen plat op de grond in de kamer te leggen. Stapel de pakketten met ruimte ertussen, als een soort mikado. Het uitpakken van de vloerdelen wordt afgeraden. Hoe lang moet liminaat acclimatiseren? De meeste vloerenspecialisten adviseren om de vloer minimaal 48 uur te laten acclimatiseren. Doe je dit niet dan is de kans dat je vloer opbolt redelijk groot.
 

Laminaat staat bol door te strakke werkwijze

Laminaat bolt op doordat er te weinig ruimte is gereserveerd voor het ‘werken’ van de vloer. Dat heet zwelruimte in vaktermen. Een houten vloer zal onder klimaatinvloeden altijd uitzetten of krimpen. Het verschil tussen zomer en winter kan al snel een centimeter zijn. Het laminaat komt omhoog door krapte aan beide kanten. Houd daarom bij elke muur een marge van minimaal 1 centimeter, zodat de vloer kan uitzetten. Een goede vloerenspecialist gebruikt uitzettingsvoegen en overgangsprofielen bij muren en kozijnen. Zo beperk je de kans dat het laminaat bol gaat staan.

 

Laminaat staat bol door het niet acclimatiseren

 

Wat doen als het laminaat krom trekt?

Het is erg vervelend als laminaat gaat bol staan vlak na de levering. In dat geval kun je een aantal dingen doen om de schade te beperken. Niemand wil immers de hele vloer opnieuw leggen. Dit moet je doen als je laminaat bol staat:
 

 1. Neem altijd contact op met de vloerenspecialist voor advies op maat
   
 2. Ga absoluut niet stampen op de bolle plekken
   
 3. Verlaag de luchtvochtigheid door de kachel hoger te zetten
   
 4. Verlaag de luchtvochtigheid met een ventilator in de kamer
   
 5. Verwijder plinten en zorg alsnog voor voldoende zwelruimte


 

 

Koop bij een CBW-erkende vloerenspecialist

Het leggen van een vloer is een specialisme en werk voor een vakman. Ga nooit zelf onvoorbereid van start, want het laminaat staat bol voor je er erg in hebt. Een goede vloerenspecialist kent zijn product en weet hoe dit gelegd moet worden. Wil jij de zekerheid van een fraai eindresultaat zonder vervelende verrassingen? Laat je vloer dan leggen door een CBW-erkende vloerenspecialist. Dan ben je zeker van je aankoop.
 

ZOEK EEN CBW-ERKENDE VLOERENSPECIALIST