Krassen in laminaat: terechte klacht of niet?

1 juli 2019

Regelmatig ontvangen wij klachten over krassen in laminaat vloeren. Helaas is het niet makkelijk aan te geven of de krassen in de vloer altijd door de ondernemer moeten worden opgelost. Dat is namelijk afhanekelijk van een aantal factoren. In dit artikel bespreken we de verschillende oorzaken van krasvorming en de mogelijke oplossingen. Conflicten voorkomen? Koop uw laminaat bij een CBW-erkende vloerenspecialist. 

Waar zitten de krassen in het laminaat?

Zitten de krassen alleen op de lak- of onderhoudslaag of echt dieper in het laminaat? Oppervlakkige krassen kunnen vaak verholpen worden met licht schuren en opnieuw afwerken. Diepe krassen zijn echter lastiger te verhelpen.
 

Hoe en door wie zijn de krassen ontstaan?

Dit is een belangrijke factor bij het oplossen van een klacht. Het is namelijk niet meer dan logisch dat een nieuwe vloer zonder krassen wordt geleverd. Toch is het niet ondenkbaar dat er tijdens het leggen van de vloer per ongeluk krassen ontstaan. Daarnaast is het ook logisch dat er na verloop van tijd her en der gebruikerskrassen op de vloer komen. In veel gevallen bepaalt dit of de vloerenspecialist of de consument verantwoordelijk is voor de krassen in de vloer. Het is daarom belangrijk om aan de bel te trekken zodra je krassen ontdekt. Maanden later is de oorzaak namelijk lastig te bewijzen.
 

Hoe is de vloer aangeprezen door de verkoper?

Heeft de vloerenspecialist de consument goed geïnformeerd? Van een hoogwaardige krasbestendige vloer mag je als consument meer verwachten dan een budget laminaatvloer.  Deze vloeren worden namelijk behandeld zodat ze tegen een stootje kunnen. Dit is ideaal voor mensen met spelende kinderen, honden of katten. Heeft de verkopende partij jou een krasbestendige vloer aangeprezen, maar zie jij toch binnen no time krassen in het laminaat? Dan kan je je afvragen of je wel juist geïnformeerd bent.
 

Is het laminaat correct gebruikt en onderhouden?

Vaak ontstaan krassen op laminaat door verkeerd gebruik of onderhoud. De bekendste oorzaak is het schuiven van stoelen. Als u het laminaat krasvrij wil houden, dient u alle bewegende meubelpootjes af te plakken met viltjes. Daarnaast lijden kleine steentjes en zand als snel tot krassen in het laminaat. Houd uw woning daarom zo goed mogelijk vrij van zand en vuil. Tot slot kunnen verkeerde onderhoudsproducten zoals olie, wax of borstels onbedoeld voor schade zorgen. Laat je altijd goed informeren door de vloerenspecialist.

 

Krassen in het laminaat verhelpen?

In de praktijk komt het nog wel eens voor dat leverancier en consument naar elkaar wijzen als het om de oorzaak van de krassen gaat. De consument vindt dat de kwaliteit van het product te wensen over laat. De ondernemer zegt op zijn beurt dat de vloerdelen goed zijn, maar dat de beschadigingen aan de consument te wijten is. Dit zijn altijd vervelende situaties. Niemand wil krassen in zijn laminaat, maar in de praktijk is dit bijna niet te voorkomen. In deze situaties kun je de onenigheid op 3 manieren oplossen:
 

1. Kies eieren voor je geld. Laat de krassen in het laminaat herstellen door de leverancier en betaal de herstelkosten uit eigen zak.

2. Bepaal in overleg met de leverancier een eerlijke verdeelsleutel voor de beoogde herstelkosten.

3. Laat een onafhankelijke vloerendeskundige de situatie beoordelen. Volg vervolgens het advies van de deskundige. 
 

 

 

Krassen voorkomen is beter dan genezen

In veel gevallen zijn de krassen in het laminaat te wijden aan miscommunicatie. Met de juiste informatie kunnen veel problemen voorkomen worden. Let op de onderstaande tips wanneer je laminaat gaat kopen:
 

 • Zorg dat je weet hoe je de vloer moet onderhouden. Vraag ernaar wanneer je de vloer koopt.
   
 • Houd je aan het onderhoudsadvies! Klachten kunnen ontstaan zowel door het gebrek aan onderhoud als door te veel onderhoud.
   
 • Ook het gebruik van te veel of te weinig schoonmaak-/onderhoudsmiddel kan gevolgen hebben.
  Houd je dus aan de dosering zoals op het schoonmaak-/onderhoudsmiddel staat aangegeven.
   
 • Er zijn bij drogist en supermarkt ook onderhoudsmiddelen te koop die niet altijd het gewenste onderhoudsresultaat geven.
  Vraag jouw laminaatverkoper advies over het juiste middel.
   
 • Er is geen enkele (laminaat)vloer écht krasbestendig. Als jij een hond hebt met lange nagels, dan is de kans aanwezig dat die beschadigingen aan de vloer veroorzaakt.
  Vermeld het bezit van een hond aan de verkoper en vraag naar een geschikte vloer.
   
 • Vuil en zand zijn funest voor de meeste vloeren, dus ook voor jouw laminaatvloer.
  Houd je vloer daarom altijd vrij daarvan en stofzuig met de borstel.
   
 • Poten van meubelen (bijv. zitmeubelen, tafels en bedden) kunnen krassen veroorzaken.
  De regel is: hoe smaller het pootje, hoe groter de druk en hoe groter dus de kans op krassen. Doe viltjes onder je meubelen!
  Vraag je laminaatleverancier naar de geschikte viltjes. Til altijd je meubelen (ja, ook de stoelen!) op bij het verschuiven.
  En tot slot: controleer of de viltjes nog goed zijn! Je zult niet de eerste zijn die krassen ontdekt en vervolgens concludeert dat de viltjes versleten zijn, zonde!
   

Onenigheid met jouw vloerenspecialist?

Heb jij krassen op jouw laminaat en kom je er met jouw CBW-erkende woonwinkel niet uit, dan heb je de zekerheid dat je het geschil bij de onafhankelijke Geschillencommissie Wonen kunt inschakelen. Je ben ervan verzekerd dat jouw klacht snel, goedkoop en onafhankelijk wordt beoordeeld. Bovendien garandeert CBW-erkend de nakoming van verplichtingen. Zie voor de exacte voorwaarden artikel 20 en 21 van de CBW-erkend-voorwaarden voor Woonwinkels.