Krassen in laminaat: terechte klachten of niet?

14 mei 2024

Een regelmatig voorkomende klacht betreft krassen in laminaat. Het is echter niet makkelijk aan te geven of deze klacht altijd door de ondernemer moet worden opgelost. Dat is namelijk afhankelijk van een aantal factoren.

  • Zitten de krassen echt in het laminaat of in het onderhoudslaagje erop? 
  • Hoe en door wie zijn de krassen ontstaan?
  • Hoe is de vloer aangeprezen door de verkoper?
  • Wat staat er in de productinformatie over de eigenschappen van de vloer?
  • Is de vloer schoongemaakt en onderhouden conform de onderhoudsinstructies?

En zo is er nog een aantal situaties die bepalend zijn voor of de klacht wel of niet terecht is.

krassen in laminaat

krassen laminaat

In de praktijk komt het nog wel eens voor dat partijen naar elkaar wijzen als het om de oorzaak van de klachten gaat. De consument vindt dat de kwaliteit van het product te wensen over laat, de ondernemer zegt dat het product goed is, maar dat de beschadiging aan de consument (of iemand anders) te wijten is.

Dit zijn natuurlijk altijd vervelende situaties. Tenzij er iemand eieren voor zijn geld kiest of partijen samen tot een verdeelsleutel voor de kosten van oplossing komen, kost het altijd geld om een deskundige te laten oordelen over de kwaliteit van de vloer en de oorzaak van de klachten. De oplossing is simpel: deze problemen kunnen meestal voorkomen worden!

Tips voor het kopen van laminaat en voorkom krassen

Wanneer je laminaat wilt kopen, let dan op het volgende:

  • Zorg dat je weet hoe je de vloer moet onderhouden. Vraag ernaar wanneer je de vloer koopt. 
  • Houd je aan het onderhoudsadvies! Klachten kunnen ontstaan zowel door het gebrek aan onderhoud als door te veel onderhoud. 
  • Ook het gebruik van te veel of te weinig schoonmaak-/onderhoudsmiddel kan gevolgen hebben. Houd je dus aan de dosering zoals op het schoonmaak-/onderhoudsmiddel staat aangegeven. 
  • Er zijn bij drogist en supermarkt ook onderhoudsmiddelen te koop die niet altijd het gewenste onderhoudsresultaat geven. Vraag jouw laminaatverkoper advies over het juiste middel.
  • Er is geen enkele (laminaat)vloer écht krasbestendig. Als jij een hond hebt met lange nagels, dan is de kans aanwezig dat die beschadigingen aan de vloer veroorzaakt. Vermeld het bezit van een hond aan de verkoper en vraag naar een geschikte vloer. 
  • Vuil en zand zijn funest voor de meeste vloeren, dus ook voor jouw laminaatvloer. Houd je vloer daarom altijd vrij daarvan en stofzuig met de borstel.
  • Poten van meubelen (bijv. zitmeubelen, tafels en bedden) kunnen krassen veroorzaken. De regel is: hoe smaller het pootje, hoe groter de druk en hoe groter dus de kans op krassen. Doe viltjes onder je meubelen! Vraag je laminaatleverancier naar de geschikte viltjes. Til altijd je meubelen (ja, ook de stoelen!) op bij het verschuiven. En tot slot: controleer of de viltjes nog goed zijn! Je zult niet de eerste zijn die krassen ontdekt en vervolgens concludeert dat de viltjes versleten zijn, zonde!

Hulp bij klachten over laminaat

Heb je een klacht op jouw laminaat en kom je er met jouw CBW-erkende woonwinkel niet uit, dan heb je de zekerheid dat je het geschil bij de onafhankelijke Geschillencommissie Wonen kunt inschakelen. Je ben ervan verzekerd dat jouw klacht snel, goedkoop en onafhankelijk wordt beoordeeld. Bovendien garandeert CBW-erkend de nakoming van verplichtingen. Zie voor de exacte voorwaarden artikel 20 en 21 van de CBW-erkend-voorwaarden voor Woonwinkels. 

laminaat krassen