Kuilvorming in matras, heb ik dan garantie?

30 juli 2019

Een kuil in je matras is erg vervelend omdat je minder lekker ligt en het zelfs lichamelijke klachten kan veroorzaken. Slaap is ontzettend belangrijk en daarom is een goed matras zeker geen overbodige luxe. Hoe ontstaat kuilvorming in matrassen en hoe kun je dit voorkomen? Met de tips op deze pagina weet je wat je kan verwachten van matrassen en weet je waar je op moet letten voor je een matras koopt.
 

Mogelijke oorzaken kuilvorming in matras

Hoe ontstaat kuilvorming in matrassen en boxsprings? Kuilvorming in matrassen kan meerdere oorzaken hebben:

  • Matrassen zijn niet gemaakt om een leven lang mee te gaan, dus slijtage zal op den duur altijd voorkomen. Een kuil in je matras kan simpelweg een teken zijn dat je matras aan vervanging toe is;
     
  • Bij sommige matrassen ontstaat eerder kuilvorming dan bij andere matrassen. Bij polyether, pocketvering, latex en binnenvering matrassen zal eerder kuilvorming plaatsvinden dan bij koudschuim matrassen, traagschuim matrassen, luchtmatrassen en waterbedden. Uit onderzoek blijkt dat bij een koudschuim of traagschuim matras met een minimale HR-waarde van 55 nauwelijks of geen kuilvorming plaatsvindt;
     
  • Zoals bij veel producten, geldt ook voor matrassen: goedkoop is duurkoop. Matrassen van lagere kwaliteit zijn vaak goedkoper dan matrassen van uitstekende kwaliteit, maar in een lage kwaliteit matras ontstaat kuilvorming wel sneller.

 

De gevolgen van kuilvorming voor jouw slaap

Kuilvorming zorgt niet alleen voor ongemak wanneer je ligt, het kan nog meer vervelende gevolgen hebben. Zo kan het ervoor zorgen dat je slechter slaapt, met stijve spieren wakker wordt en last krijgt van (over)vermoeidheid. Ook rugklachten en nekklachten zijn mogelijk toe te wijzen aan kuilvorming in matrassen, doordat de matrassen niet meer de nodige ondersteuning kunnen bieden. Goede slaap is geen onbelangrijke kwestie, dus daarom is kiezen voor een hoge kwaliteit matras altijd beter op de lange termijn.
 

Kuilvorming in matras voorkomen

Kuilvorming in matrassen is helaas niet te voorkomen. Je matras omdraaien kan kuilvorming wel uitstellen. Kuilvorming in je matras ontstaat vaak op de plek waar je heupen liggen, dit is het deel van het matras dat de meeste druk opvangt. Het matras of de boxspring omdraaien zorgt ervoor dat niet één plek gedurende een langere tijd de druk opvangt. De beste manier om kuilvorming zo lang mogelijk uit te stellen, blijft echter een matras te kopen van goede kwaliteit met goede garantievoorwaarden. Door je aankoop te doen bij een CBW-erkende winkel ben je zeker van je aankoop. 
 

ZOEK EEN CBW-ERKENDE BEDDENZAAK   DOWNLOAD GARANTIES WOONBRANCHE