Nieuw bed kopen? Lees deze onmisbare tips
14 mei 2024Een nieuw bed kopen kan veel voeten in aarde hebben. Je spendeert ongeveer een derde van je leven in bed, dus het uitzoeken van een bed kun je maar beter met zorg doen. Steeds vaker wordt het belang van een goede nachtrust benadrukt door wetenschappers. Slapen vormt samen met gezonde voeding en voldoende beweging de bouwstenen voor een gezond leven. Nu roepen alle aanbieders dat ze het beste bed hebben en ook de Consumentenbond doet regelmatig onderzoek en uitspraken over ‘het beste matras’, dus waar begin je nu eigenlijk als je een bed wilt uitzoeken? Met de onderstaande tips voorkom jij een miskoop.
Wat is het beste bed voor mijn situatie?
Er bestaat bij matrassen niet zoiets als ‘one size fits all’. Hét beste bed of matras bestaat simpelweg niet. Er zijn veel systemen die allemaal een goede match met jou kunnen opleveren. De Consumentenbond doet regelmatig onderzoek naar het beste matras. Maar er is geen beste matras voor iedereen. De beste matras is een matras die het beste past bij jouw persoonlijk profiel. Dat is een matras die rekening houdt met jouw lichaamsbouw, je gewicht, de mate van transpireren en je slaaphouding. Daarom is er, gelukkig, een uitgebreide keuze in allerlei soorten matrassen en slaapsystemen. Zo zijn er bijvoorbeeld speciale matrassen bij rugklachten, nekklachten of overgewicht.
Een nieuw bed test je altijd met een ligtest
Het lijkt voor de hand liggend maar toch zijn er mensen die dit niet doen: je kunt pas oordelen of een matras goed voor je is als je er op gaat liggen. Een goede verkoper is dan in staat om te constateren of je (in combinatie met een soortgelijke bedbodem als die je thuis hebt of je in de winkel kan mee-bestellen) goed ligt, dat wil zeggen met een rechte rug. Dit is de basis van ontspannen slapen: spieren, gewrichten en tussenwervelschijven worden dan ontlast, ook al lig je anders en langer bij een nacht slapen.
Het is een fabel dat een goed bed alle lichamelijke klachten kan oplossen (tenzij een slecht bed die klachten veroorzaakt). Maar een goed bed zal zeker geen lichamelijke klachten veroorzaken. En vergeet niet een hoofdkussen mee te testen, want die maakt een goede ligging af.
Persoonlijke voorkeur en smaak
Het begint met jouw voorkeur: welk systeem vind je mooier en welk soort bed heeft jouw persoonlijke interesse? Er zijn verschillende systemen verkrijgbaar, zoals lattenbodems, boxsprings, spiralen en noviteiten als schotelbodems, en matrassen op basis van bijvoorbeeld latex, binnen- en pocketvering, traagschuim, polyether en koudschuim. Alle hebben hun eigen specifieke eigenschappen als het gaat om ondersteuning, vocht- en warmteregulering, geschiktheid voor allergieën en wasbaarheid. Laat je hierover dus goed informeren.
Waar op letten bij een boxspring?
Zeer populair tegenwoordig zijn de boxsprings. Je hoeft maar een willekeurig woonmagazine open te slaan of je ziet genoeg slaapkamers met de meeste luxueuze boxsprings met prachtige hoofd- en voetborden in de meest exotische materialen afgebeeld. Het aanbod is groot en de mogelijkheden van aankleding zijn eindeloos. Het hogere uiterlijk van een boxspring valt momenteel zeer in de smaak. Zo’n 70% van de verkochte bedden is een boxspring op dit moment. De populariteit is ooit ontstaan omdat veel hotels boxsprings hebben. Als mensen dan op vakantie waren geweest en daar lekker hadden geslapen, wilden ze ook ‘zo’n hotelbed’.
De ene boxspring is de andere niet. Ze zijn er in alle prijsklassen. Het verschil zit vaak in de bodem (die ook boxspring mag heten zelfs als er geen zelfstandige vering in zit), de materialen die in het matras zijn gebruikt en de uitvoering/afwerking. Sommige boxsprings hebben een topmatras nodig om een goede ligging te verkrijgen, maar andere niet. Voordeel van een topmatras kan zijn dat als je een 2x1persoonsset hebt (dit is wel aan te raden omdat ieder zijn eigen, voor hem/haar geschikte matras kan kiezen), de kier niet meer voelbaar is. Ook voor de boxspring geldt: ga liggen en laat je goed informeren!
Koop je bed bij een CBW-erkende beddenzaak
Met de voorgaande tips weet jij waar je op moet letten als je een nieuw bed kopen gaat. Toch willen we afsluiten met een laatste onmisbare tip. Koop je bed altijd bij een CBW-erkende slaapspecialist. Dan heb je namelijk altijd 3 extra zekerheden: tenminste twee jaar garantie, een aanbetalingsregeling en onafhankelijke geschillenbeslechting. Die krijg je er gratis bij! CBW-erkend wenst je een goede keuze én een goede nachtrust toe!
ZOEK EEN CBW-ERKENDE BEDDENZAAK