Waarop letten bij de aankoop van een bankstel

14 mei 2024

Een van de meest verkochte items in een interieur zijn banken of bankstellen. Het woord bankstel begint eigenlijk een ouderwets woord te worden, want in veel huiskamers is er geen traditionele opstelling meer van een tweezits- en driezitsbankstellen. Er wordt tegenwoordig naar hartenlust gevarieerd: een (grote) bank met fauteuils, twee tweezitters of een heerlijke lounge-hoekbank. De hoekbanken zijn erg in trek momenteel. Zitmeubelen zijn beeldbepalend in de huiskamer en doorgaans worden ze veel gebruikt. Verstandig dus om goed beslagen ten ijs te komen als jij je bankstel kopen gaat.

Waar moet je op letten als je een bank gaat kopen

Bepaal de beschikbare ruimte in jouw woonkamer

Allereerst is het belangrijk dat een zitmeubel goed in jouw ruimte past. Leuk, zo’n hoekbank, maar als je een smalle huiskamer hebt, blokkeert de bank de doorgang behoorlijk. Je kunt dan beter kiezen voor een bank en een of meerdere losse fauteuils, die je makkelijk bij kan schuiven als er meer mensen aanwezig zijn, maar ook weer uit de weg kan zetten. Kijk ook goed naar de afmetingen van de bank(en) die jij mooi vindt. Twijfel je of ze wel passen? Neem dan een tekening op schaal van jouw huiskamer mee als je gaat shoppen. Zet daar wel de meubelen in die je wilt behouden. Een goede woonwinkel kan je adviseren en helpen een inschatting te maken.
 

Uitstraling van jouw bankstel

Dat geldt ook voor het esthetisch aspect: wat past mooi in de ruimte en in jouw bestaande interieur? Welke kleur is het mooiste? Past de gewenste bank bij de stijl van jouw huis? Woonwinkels beschouwen dit als de leukste opdrachten: de klant niet alleen over het product adviseren, maar ook helpen het totaalplaatje te completeren. En daar kan wel eens iets originelers uit komen dan jij zelf had bedacht!
 

Welke functie heeft het bankstel?

Vraag jezelf af welke functie jouw zitbank(en) gaan krijgen. Wordt het een loungeplek waar televisie wordt gekeken, op de tablet wordt gegamed of regelmatig een tukje wordt gedaan? Of moet het een showelement worden met een strak uiterlijk? Voor het zitcomfort is het belangrijk dat je eerst over de functie nadenkt voordat je besluit.
 

De samenstelling van jouw huishouden

Relevant is hoe (intensief) het bankstel gebruikt gaat worden. Het is een groot verschil of jouw huishouden bestaat uit twee zeventigers of een groot gezin met kleine kinderen. Voor de keuze van de bekledingsstof is dit belangrijk. Bij kleine kinderen kun je het beste kiezen voor een sterke stof die gemakkelijk schoongemaakt kan worden. En denk ook eens aan de aanschaf van een vlekbehandeling, die het knoeien niet kan voorkomen, maar het schoonmaken wel vergemakkelijkt en meestal een blijvend lelijke vlek kan voorkomen.

Waar moet ik op letten als ik een bankstel ga kopen?
Tips bij het kopen van een bankstel

Hoe ga je het bankstel gebruiken?

Zit je graag rechtop of liever met opgetrokken benen? Of hang of lig je vaker? Dit is allemaal van belang voor het bepalen van zitdiepte, materiaal en hardheid van de vullingen in zit- en rugkussens, hoogte van arm- en rugleuning. Zaken waar je waarschijnlijk nog nooit over nagedacht hebt. Om nog maar niet te spreken over ergonomie als je lichamelijke klachten hebt. Pas wanneer je over bovengenoemde aspecten hebt nagedacht, kun je keuzes maken voor bekleding (er zijn oneindig veel soorten bekleding, met ieder hun eigen gebruikseigenschappen en -voorschriften), vulling van zit- en rugkussens, zitdiepte en -hoogte, etc. Laat je hierin adviseren door de verkoper van de CBW-erkende winkel.

 

Bankstel met losse elementen voor meer mogelijkheden

Steeds meer mensen vinden het een leuk tijdverdrijf om met hun interieur bezig te zijn. Op Pinterest, Instagram en andere sociale media vind je veel vloggers en influencers die posten over interieur. Als jij ook zo’n bezige bij bent die je interieur graag verandert, dan kun je daar, bij jouw keuze voor zitmeubelen, rekening houden. Kies voor zitelementen die je op verschillende manieren kunt inzetten. Of zoek een bank met losse elementen die je op verschillende manieren kunt koppelen.
 

Een bank kopen lijdt regelmatig tot klachten

Natuurlijk denk je bij het kopen van een bank niet gelijk aan fabrieksfouten, leveringsproblemen of andere klachten. Toch kan het zijn dat je ontevreden bent met de aankoop van je bank. De meest voorkomende klacht bij de Geschillencommissie Wonen is al jaren ‘plooien in banken’ en ‘inzakkende vullingen’. Laten we hierover duidelijk zijn: dat hoort bij banken! Een bank wordt handmatig gestoffeerd en een matig of niet rekbare bekledingsstof kan nu eenmaal niet zonder plooien rond of juist hol gestoffeerd worden. Ook dat zitkussens inzakken is normaal. Dat gebeurt de eerste maanden van gebruik en daarna stabiliseert het. Het komt wel eens dat er te hoge plooien zijn (dan slijt de bekleding daardoor te snel) of dat kussens te veel ingezakt zijn, maar niet vaak.

Ook dat de bank gaat ‘pillen’ horen we regelmatig. Pilling is het afgeven van losse vezels uit de stof, die zich in bolletjes samenklonteren op de stof. Het is geen gebrek, want ze kunnen, zonder de kwaliteit van de stof of de duurzaamheid aan te tasten, met een pillingtondeuse worden afgeschoren.

Bij hoekbanken komt vaak voor dat de klant verbaasd is dat het hoekelement anders zit dan de andere zitplaatsen. Ook dit is normaal. Een hoekelement is anders van opbouw, omdat er geen voorregel is waaraan de ondervering kan worden bevestigd.

Wat je zeker wel mag verwachten is dat de aan jou geleverde bank zo is als in de showroom. Vandaar dat wij het raadzaam vinden altijd bij de CBW-erkende woonwinkel te gaan kijken, proefzitten en advies te vragen, voordat je je definitieve keuze maakt en je bestelling plaatst.