Ik heb een keuken gekocht, mag ik annuleren?

28 februari 2019

Ik heb een keuken gekocht maar wil bij nader inzien toch naar een andere winkel. Mag ik de keuken annuleren na het tekenen van de offerte? CBW-erkend krijgt regelmatig vragen van consumenten. Over de garanties, maar ook over welke rechten zij hebben in bepaalde situaties. Zo lieten Anneke en Johan ons weten dat ze spijt hadden van hun keuze voor een keuken bij keukenzaak X, waar zij inmiddels al een aanbetaling hadden gedaan. Zij wilden toch liever een andere keuken bij keukenzaak Y. Kunnen zij de keuken annuleren bij keukenzaak X?

Kan ik een keuken annuleren na de aankoop?
 

Bedenktijd bij de aankoop van een keuken? Koop = koop

Annuleren is een recht dat in de CBW-erkend-voorwaarden is neergelegd in artikel 12. Zou dat niet zo zijn, dan geldt dat koop ook echt koop is. We zijn gewend geraakt aan een bedenktijd door webwinkelaankopen, maar in een fysieke winkel geldt geen bedenktijd. Vaak kan je de koop ongedaan maken, maar daar betaal je dan wel annuleringskosten voor. 
 

Annulering van de keuken tegen een vergoeding van 30%

In de voorwaarden is geregeld dat je een keuken mag annuleren tegen betaling van een vergoeding van 30% van de koopsom. Die vergoeding is gebaseerd op het verlies dat de winkel lijdt, omdat de consument de keuken niet afneemt. Het verlies bestaat niet alleen uit de tijd van de verkoper, maar ook de winst die niet meer wordt gemaakt en de vaste kosten waar geen inkomsten meer tegenover staan. Denk bij vaste kosten bijvoorbeeld aan de afschrijving van de showmodellen, inventaris en vrachtwagens en huisvestings- en personeelskosten. De vaste kosten maken het grootste deel uit van de schade die de ondernemer lijdt.

Als de keuken al onherroepelijk is ingekocht, dan is de schade voor de ondernemer hoger, dus ook het annuleringspercentage, namelijk 50%. De percentages zijn gebaseerd op gemiddelde brutowinstmarges in de branche, het is geen boete.
 

Keuken annuleren bij een niet CBW-erkende winkel

En als de voorwaarden niet van toepassing zijn dan? Indien de winkel niet CBW-erkend is en de voorwaarden niet van toepassing zijn, wat dan? Dan is er geen annuleringsregeling en geldt weer de basisregel: koop = koop. Dan moet de koper het de ingekochte keuken dus afnemen. 

Keuken annuleren na het tekenen van de offerte
Aankoop van een keuken ongedaan maken
 

Aankoop keuken ongedaan maken?

De meeste ondernemers snappen ook wel dat een verkeerde keuze kan gebeuren en dat je niet jarenlang met een keuken wilt zitten waar je spijt van hebt. Een keuken annuleren is natuurlijk een flinke verliespost, maar de meeste keukenzaken zijn wel bereid om jou een herkeuze te laten doen. Het gaat er immers om dat de omzet binnenshuis blijft. Wel logisch is daarom dat de ondernemer dan eist dat de keuken bij hem wordt uitgezocht en niet bij de concurrent. Een herkeuze zal misschien niet mogelijk zijn als de eerst gekozen keuken niet meer kan worden afgezegd bij de leverancier of zelfs al binnen is bij de ondernemer. Het is overigens ook mogelijk dat de keukenwinkel failliet is gegaan.
 

En als er andere redenen zijn waarom ik de keuken annuleer?

Dat horen wij inderdaad wel eens van consumenten. Nieuwbouwhuizen die niet doorgaan, scheidingen, verlies van baan, het komt allemaal voor. Het beste advies dat wij kunnen geven: wees eerlijk over de oorzaak en bespreek het met de ondernemer. Die heeft weliswaar recht op een annuleringsvergoeding (alle genoemde redenen zijn geen juridische reden om van de aankoop van de keuken ongedaan te maken), maar kan wel constructief meedenken over een oplossing voor nu of in de toekomst.
 

Koop jouw keuken bij een CBW-erkende keukenwinkel

Kopen bij een CBW-erkende keukenwinkel betekent 'zeker zijn van je aankoop'. Een groot aantal keukenondernemers is aangesloten bij CBW-erkend. Bekijk het overzicht van de aangelosten organisaties en vind een CBW-erkende keukenwinkel bij jou in de buurt.
 

En hoe zit dat als ik meubelen, een vloer of woningtextiel heb gekocht?

Daarvoor gelden dezelfde regels. In een winkel geldt koop = koop en als je wilt annuleren ben je een vergoeding verschuldigd, omdat de ondernemer schade lijdt als jij niet afneemt. Wil je meer weten over annulering bij een woonwinkel? Kijk dan bij het onderwerp Annuleren bij de veelgestelde vragen of stel je vraag via het contactformulier op de site.