Veelgestelde vragen - (Aan)betaling (bruidsmode)

Ik kom in aanmerking voor de aanbetalingsregeling, maar heb zelf al een vervangende koop gesloten buiten de regeling om. Kan ik nu nog korting terugkrijgen waarop ik recht heb?

Nee, helaas kan dit niet. Het is niet mogelijk met terugwerkende kracht een korting door te laten berekenen door de winkelier. Dit moet, voordat de koop rond is, kenbaar worden gemaakt aan de winkelier. Meld je dus altijd eerst bij de SG CBW en geef tijdig aan de andere CBW-erkende winkel aan dat je in aanmerking komt voor een korting op de aankoop.

Wanneer moet ik wat betalen?

Bij elke overeenkomst, met uitzondering van maatwerk, geldt de algemene betalingsconditie:

  • Maximale aanbetaling is 50% van de koopsom;
    en verder:
  • Als het niet op maat hoeft te worden geleverd: restant bij afhalen van de jurk/kleding, of
  • Indien wel op maat moet worden geleverd: bij de eerste pas het restant tot maximaal 90% van de koopsom. De eigendom gaat over op de koper na ontvangt van een aanbetaling van meer dan 50% van de koopsom (let erop dat je een betalingsbewijs krijgt, dit is namelijk ook uw eigendomsbewijs!). Het resterende percentage wordt bij het afhalen betaald.
Wat is de algemene betalingsconditie bij maatwerk?

Er is sprake van maatwerk als een kledingstuk wordt samengesteld en geconfectioneerd op basis van specifieke wensen van de koper.

Bij een overeenkomst voor uitsluitend maatwerk geldt als algemene betalingsconditie:

  • wanneer je de opdracht geeft: een aanbetaling van maximaal 25% van de overeengekomen som. De eigendom van het product gaat over op de koper na ontvangst van een aanbetaling van meer dan 25% van de koopsom.
  • na de aanvoer van de materialen tot maximaal 50% van de koopsom. 
  • bij de eerste pas tot maximaal 75% en bij afhalen van de jurk/kleding het resterende percentage.
Krijg ik de aanbetaling terug wanneer de winkel failliet gaat?

Nee, er wordt geen geld terugbetaald. Bij een andere CBW-erkende onderneming wordt ofwel de bestelde japon ofwel een alternatief geleverd, waarbij de aanbetaling wordt verrekend en je zodoende je aanbetaling niet kwijt bent. Hoe dit precies werkt kunt u nalezen bij voorgaande vraag ‘Hoe wordt mijn aanbetaling verrekend als ik in aanmerking kom voor de aanbetalingsgarantieregeling?’

Zie voor de exacte regeling en werkwijze artikel 13 van de CBW-erkend-voorwaarden voor Bruidsmode en Maatwerk.

Hoe wordt mijn aanbetaling verrekend als ik in aanmerking kom voor de aanbetalingsregeling?

Dat hangt af van de situatie:

  • Het bedrag van de vervangende koop is gelijk aan of hoger dan de oorspronkelijke koopsom. In dit geval trekt de ondernemer het aanbetaalde bedrag tot een maximum van 50% van de rekening af, of;
  • Het bedrag van de vervangende koop is lager dan de oorspronkelijke aankoop. In dit geval trekt de ondernemer het gebruikelijke aanbetalingspercentage van 50% van de nieuwe aankoopsom af.

Voorbeeld: je hebt een bruidsjurk gekocht van € 1.000 en hebt daarbij € 500 aanbetaald. Je kiest bij een andere CBW-erkende winkel een andere bruidsjurk uit van €1.500, dan wordt € 500 afgetrokken. Maar wanneer je een jurk van € 800 koopt, dan wordt 50% van de nieuwe koopsom afgetrokken, dus € 400.