Veelgestelde vragen - Ruilen (wonen)

Wanneer mag ik iets ruilen?

Wanneer je hebt gekocht in een ‘stenen’ winkel, dan is ruilen een gunst, geen recht. Of de winkelier je deze gunst heeft gegeven blijkt meestal uit de kassabon of een mededeling bij de kassa of in de winkel. Ruiling mag alleen als je het product niet hebt gebruikt en als het niet beschadigd is.

Kun je geen ander product vinden dat je wilt hebben? Dan kan en mag de winkelier een tegoedbon geven. Bij sommige winkels kun je niet ruilen, daar koop is koop. Dit geldt voor de meeste woonwinkels.

Webwinkelaankopen of aankopen thuis, op straat of op een beurs (‘buiten de verkoopruimte gesloten overeenkomst’) kunnen volgens de wet altijd retour binnen veertien dagen na levering. 

Kan ik wanneer ik iets wil ruilen ook mijn geld terugkrijgen?

Bij sommige winkels krijg je je geld terug als je jouw product komt ruilen. Dat moet dan wel binnen een bepaalde tijd. Deze tijd staat vaak vermeld op de kassabon. Heb je het product gekocht via het internet, de televisie of aan de deur? Dan mag je het product meestal wel teruggeven binnen veertien dagen na levering, en krijg je jouw geld terug van de winkelier.