Veelgestelde vragen - Garantie (wonen)

Hoelang heb ik garantie op mijn gekochte product?

Bij een CBW-erkende winkel heb je in ieder geval 2 jaar volledige garantie. Het kan zijn dat je op basis van de wet verdergaande rechten hebt dan in de CBW-erkend-garantie omschreven. Dit is afhankelijk van jouw (gerechtvaardigde) verwachting, die weer afhangt van product, prijs, verkoopgesprek, advertenties van ondernemer of leverancier, gebruik, gebruikte materialen, levensduur, etc.

SG CBW heeft geen inzicht in de productgaranties van specifieke producten die door de winkelier zelf of door de leverancier gegeven worden. Hiervoor kun je terecht bij de winkelier. Bekijk de garanties voor cbw-erkende woonwinkels.

De winkel is overgenomen door een ander. Wat gebeurt er nu met mijn garantie?

De overnemende partij heeft hierover mogelijk afspraken gemaakt met de oude eigenaar. De garantieverplichtingen gaan niet automatisch over op de nieuwe eigenaar. Een overname kan zijn ‘met lusten en lasten’ of ‘alleen de lusten, niet de lasten’. In het eerste geval kun je naar de nieuwe eigenaar. In het tweede geval niet, maar het kan zijn dat je de oude eigenaar nog kunt aanspreken. Is de oude eigenaar nog actief in de woonbranche met een bedrijf? Dan kun je de oude eigenaar aanspreken op de garantieverplichting. Is deze niet meer actief? Stichting UitgesprokenZaak.nl of De Geschillencommissie Wonen zijn dan niet meer bevoegd. Welke mogelijkheden er nog zijn voor een gerechtelijke procedure kun je het beste bespreken met een juridisch adviseur (Juridisch Loket, rechtsbijstandverzekeraar, advocaat), omdat het aan de omstandigheden ligt. Als je fabrieksgarantie hebt gekregen kun je je ook rechtstreeks tot de fabriek/leverancier wenden.

Ik heb een garantieprobleem, maar het bedrijf bestaat niet meer of is failliet. Wat nu?

Als het bedrijf niet meer bestaat, dan vervalt de productgarantie. Alleen als er een fabrieksgarantie op het product is gegeven, kun je je rechtstreeks tot de fabrikant/leverancier wenden om gebruik te maken van de fabrieksgarantie. Bekijk de garanties voor cbw-erkende woonwinkels.